MANČESTER JUNAJTED

Danas se navršava 63 godine od minhenske tragedije

Tim „Crvenih đavola“ se tada vraćao iz Beograda gdje je osigurao prolaz u polufinale Kupa šampiona izbacivši Crvenu zvezdu

Mančester junajted je prije avionske nesreće slavio u Beogradu. Manchester United

G. Šumar

6.2.2021

Danas se navršava 63 godine od minhenske tragedije u kojoj se slupao avion "Britiš Juropian Ervejza" koji je prevozio fudbalere Mančester junajteda.

Tim „Crvenih đavola“ se tada vraćao iz Beograda gdje je osigurao prolaz u polufinale Kupa šampiona izbacivši Crvenu zvezdu. U Minhenu je avion sletio da bi dopunio gorivo, a poslije toga je imao tri pokušaja da uzleti.

Avion „Erspid ambasador“ je prilikom trećeg uzlijetanja proklizao na pisti. Poginulo je 20 osoba na licu mjesta, troje je preminulo kasnije, a 21 putnik je preživio. U minhenskoj tragediji poginulo je osam igrača engleskog velikana. 


Piloti su dva puta pokušali polijetanje zbog veće snage u lijevom motoru... Plašeći se da će previše odužiti planirani raspored, kapetan Tejn je odbio noćenje u Minhenu i po treći put pokušao polijetanje. Snijeg koji je do tada padao, izazvao je sloj bljuzgavice na kraju piste. Upravo to je uzrokovalo nesreću, nakon što je izgubljena je kontrola nad avionom, koji je prvo probio ogradu aerodroma i lijevim krilom udario u kuću... Plašeći se da avion ne eksplodira, pilot Tejn je počeo evakuaciju putnika, dok je golman Mančestera junajteda Hari Greg (Harry Gregg) pomogao izvući preživele iz olupine. Među preživjelima je bio Bobi Čarlton (Bobby Charlton), kao i menadžer Met Bazbi (Matt Busby)...

Istraga zapadnonjemačkih aerodromskih vlasti prvobitno je okrivila pilota Tejna, konstatujući da nije očistio krila aviona, uprkos izjavama očevidaca koji su govorili suprotno. Kasnije je utvrđeno da je sudar izazvala bljuzgavica na pisti, koja je previše usporila polijetanje aviona. Pilot Tejn je oslobođen svih optužba 1968. godine, deset godina nakon tragedije.

Svi preminuli igrači su imali oko dvadesetak godina i zbog te njihove mladosti, tadašnji novinari su ovu generaciju kluba prozvali Bezbijevim bebama. U znak sjećanje na žrtve minhenske tragedije u crveno-belu kombinaciju dresova Mančester junajteda dodata je i crna boja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.