REGIONALNI PROJEKAT

Džeko, Mitrović i Pandev ambasadori "Zajedno za zdraviju i sigurniju zajednicu"

Svim učesnicima želim da krupnim koracima idu ka ujedinjenom sportskom regionu, rekao je Džeko

Džeko: Svim učesnicima želim da krupnim koracima idu ka ujedinjenom sportskom regionu. Arhiva

G. Šumar

8.2.2021

Omladinska organizacija Razvojni centar za mlade (RCM) lansirala je regionalni fudbalski projekat "Zajedno za zdraviju i sigurniju zajednicu". Ambadadori projekta bit će fudbaleri Aleksandar Mitrović (Srbija), Edin Džeko (BiH) i Goran Pandev (Severna Makedonija).


Sport spaja

- Sport spaja, približava ljude, stvara prijateljstva za cijeli život, rekao je naš as Edin Džeko, kapiten fudbalske reprezentacije BiH ambasador UNICEF-a i ovog projekta, te dodao:

- Drago mi je što je to prepoznao i projekat “Zajedno za zdraviju i sigurniju zajednicu”. Svim učesnicima želim da krupnim koracima idu ka ujedinjenom sportskom regionu. Pozdravi i podrška u radu!

Konzorcijum projekta čine akteri iz oblasti sporta, omladinskog i obrazovnog sektora iz šest zemalja: Srbije, BiH, Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije i Turske, među kojima i superligaši Gorica, Maribor i Pelister, kao i beogradski Grafičar i Sloga iz Doboja.

Dvogodišnja aktivnost bit će realizovana kroz "Erasmus+ program" Evropske unije, a podršku su pružili i mnogi sadašnji i bivši fudbaleri iz regiona: Milan Borjan, Zoran Tošić, Savo Milošević, Saša Zdjelar, Milan Rodić, Nemanja Milunović, Nemanja Mitrović, Milan Biševac, Boško Janković, Dejan Damjanović i Nikola Gulan.

Obrazovna i pedagoška ulogu sporta

Omladinski sektor predstavljaju koordinator projekta Razvojni centar za mlade iz Beograda, Sindikalno edukativni centar iz Banja Luke i Centar za aktivne mlade iz Bitolja, a obrazovni Tehnički univerzitet Bliskog istoka iz Ankare i Univerzitet svetog Ćirila i Metodija iz Skoplja sa stručnjacima iz oblasti sporta. Cilj projekta je da revitalizuje obrazovnu i pedagošku ulogu sporta (fudbala, u ovom slučaju), koristeći uticaj koji treneri imaju na djecu i mlade.

- Želja nam je da razvijemo, testiramo i pripremimo modul/program za obuku trenera o tome kako da koriste treninge i stalni rad sa djecom i mladima kako bi im kroz sport približili i druge teme od značaja za svakodnevni život, što će biti pilotirano kroz besplatne sportske kampove za mlađe kategorije. Sve to kombinujući formalno i neformalno obrazovanje kroz sport, tačnije fudbal, saopćeno je iz projekta "Zajedno za zdraviju i sigurniju zajednicu"..

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.