FK VELEŽ

Na današnji dan rođen je Semir Tuce: Šta će mi raja reći da odem u Zvezdu?

Nakon što je primjećen na mostarskim mahalama, počinje trenirati u Veležu

Rođeni nisu zaboravili Tucea. Arhiva

Piše: G. Šumar

11.2.2021

Na današnji dan, 11. februara 1964. godine, u Mostaru je rođen Semir Tuce. 

- Nakon što je primjećen na mostarskim mahalama, počinje trenirati u Veležu. Njegov talenat odmah su zapazili treneri u Omladinskoj školi, Oručević, Zeko Selimotić, Salem Halilhodžić, i bilo je samo pitanje vremena kada će debitovati za prvi tim, saopćeno je iz FK Velež.


Gazela sa Neretve

Bio je 24. mart 1982. godine kada je na stadionu Pod Bijelim brijegom, u utakmici protiv Osijeka, imao premijeru, kao golobradi mladić. Igrala se 73. minuta kada je Semir Tuce ušao u igru umjesto Vukoje. Prva prava stranica Tuceove fudbalske priče bilježi se u maju iste godine. Na juniorskom turniru u francuskom gradiću Romenvilu Velež je osvojio turnir, a Tuce je bio prvi strijelac tog turnira. U tom periodu nastupao je i za mladu i olimpijsku reprezentaciju Jugoslavije.

Prvi prvoligaški pogodak u dresu Veleža postigao je 22. maja 1983. godine Pod Bijelim brijegom protiv Željezničara... Kapitensku traku nosio je 51 put, od 187 nastupa koliko je imao u crvenom dresu, a postigao je 54 gola. Koliko je volio Velež i Mostar govori podatak da je odbio veliku Crvenu zvezdu i Dragana Džajića, koji je lično došao po njega, kada je pravio budućeg prvaka Evrope. Semir je odbio ponudu rekavši:

- Šta će mi raja reći da odem u Zvezdu?

Osvajač je Kupa maršala Tita u sezoni 1985/1986. Od strane sportskih novinara prozvan je “Gazela sa Neretve”, a 1986. godine proglašen je najboljim igračem Jugoslavije. Za reprezentaciju je odigrao „samo“ sedam utakmica, a 1988. godine na Vembliju, protiv Engleske, doživio tešku povredu...

U sezonama 1987/88 i 1988/89 Tuce je bio najbolji strijelac ekipe sa 13 golova u sezoni. U Lucern, gdje i danas živi, odlazi 1989. godine, iako je imao ponede mnogo većih klubova kao što su Borusaji Dortmund i Atletiko Madrid.

U Luzernu je odigrao 116 utakmica u kojima se 28 puta upisao u listu strijelaca. Zbog povrede kuka 1994. godine završio je karijeru i nastavio raditi u Luzernu sa mlađim selekcijama... No, problemi sa povredom kuku su ga odvojili od terena.

Dvije legende Rođenih: Bajević i Tuce. FK Velež

Pobjeda u Skoplju

Strijelac je Veležovog 1.400 gola - 5. oktobar 1986. godine, protiv Vardara u Skoplju (0:3).

- Našem Semiru želimo puno zdravlja i sreće. Niko te nikad voljeti neće k'o što te volim ja, Semire, Semire Bože fudbala, ističu iz FK Velež.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.