BH. TRENERI U SVIJETU

Dragan Jović iz Ismailije za „Avaz“: U Egiptu se igra najbolji fudbal u Africi

I ja sam iznenađen kvalitetom, iskren da budem, ali i organizacijom klubova

Jović: Testiramo se pred svaku utakmicu. Arhiva

Piše: G. Šumar

16.2.2021

Naš fudbalski stručnjak Dragan Jović dobio je 29. januara težak zadatak – spasiti od ispadanja Ismaili, koji se nalazi na pretposljednjem mjestu egipatske elite.


Borba za opstanak

– U klubu su nestrpljivi po tom pitanju, rekao je Jović u razgovoru za „Dnevni avaz“ i dodao:

- No, mislim da se možemo spasiti ispadanja. Imamo puno problema, ali i dobru ekipicu. Tri najbolja igrača - od kojih su dva reprezentativca Egipta, zatekli smo povrijeđene. To su odlični igrači…

Na tabeli nije velika razlika između ekipa iz donjeg dijela. Naprimjer, tri ekipe bježe Ismailiju (koji ima utakmicu manje) po dva boda, Nationa Bank of Egipat dva, a El Entag samo bod.

- Sve je knap. Dvije ekipe iz vrha – Zamalek i Al Ahli, nedodirljivi su, a sve ostale ekipe su u pet deka. Svaka svaku može pobijediti – konstatira Travničanin.

Inače, Jović ističe da se u Egiptu igra najbolji ligaški fudbal u Africi.

- Najbolja afrička liga, sigurno. I ja sam iznenađen kvalitetom, iskren da budem, ali i organizacijom klubova. Baš je visok nivo fudbala, dobra infrastruktura, suđenje korektno. No, mi smo, naprimjer, u četvrtak izgubili utakmicu 0:1 na gostovanju kod desetoplasiranog El-Itihada golom iz penala, a nama ranije nije dosuđen čist penal. Ne, ne radi se o namjernog grešci, nego jednostavno, u baš u tom trenutku se sudiji pokvarila komunikacija s VAR sobom i nisu mu javili da reagira. Desi se takva situacija… S druge strane, vidjeli ste da je El-Ahli odigrao korektnu utakmicu s Bajernom, na kraju su treći na Svjetskom klupskom prvenstvu. To je dobar pokazatelj, analizira Jović i dodaje:

- A bili su ljuti na trenera nakon poraza od Bajerna. Zamislite sad šta oni očekuju.


Nosimo maske

Već skoro godinu neizbježna tema i u sportskim razgovorima je koronavirus.

- Ovdje je nekako, tako da kažem, sve ležerno. Mi se testiramo pred svaku utakmicu, dva dana prije radimo PCR test. U zatvorenim prostorijama nosimo maske, ali dosta je ležerno. Sve je otvoreno, rade sve prodavnice, s tim što nema publike na stadionima - zaključio je Jović.


Lijepo je šetati

Ismailia je grad na obalama Sueckog kanala, koji ima oko milion stanovnika.

- Fin grad, dobra klima. Kalendarski, i ovdje je zima, ali je lijepa, kao naše proljeće. Temperatura je preko dana dvadesetak Celzijevih stepeni . Može se lijepo šetati, ali kada se pobijedi. Čekamo na tu pobjedu - rekao je Jović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.