REPREZENTATIVCI

Zoran Kvržić iz Kajzerija za „Avaz": Favoriti smo u Helsinkiju

Desetak ekipa bori se za opstanak pa je napeto svo vrijeme, rekao je bh. internacionalac

Kvržić: Nova krv uvijek dobro dođe, a šta će biti konkretno u našem slučaju, pokazat će vrijeme. Arhiva

Piše: G. Šumar

18.2.2021

Naš fudbalski reprezentativac iz Kajzerispora Zoran Kvržić ove sezone igra u top-formi. Kako skromno kaže, zadovoljan je, nakon što je od 24 prvenstvene utakmice odigrao 23, a bio je standardan i u Kupu Turske.


Izboriti opstanak

- Nadam se da ćemo izboriti opstanak tri ili četiri kola prije kraja sezone, rekao je Kvržić u razgovoru za „Dnevni avaz“ te dodao:

- Desetak ekipa bori se za opstanak, tako da je napeto sve vrijeme.

Kajzerispor je trenutno na 16. mjestu i ima samo bod više od osamnaestoplasiranog Bašakšehira našeg Edina Višće, koji je prvi u zoni ispadanja. Ove sezone u Turskoj ispadaju četiri kluba – od 18. do 21. pozicije, a ulaze tri ekipe.

- Svi smo tu negdje, jedanaestoplasirani Gostepe ima četiri boda više od nas, deseta Malatijaspor je na plus pet... Od 10. do 20. mjesta je razlika šest bodova, dvije pobjede i vani si. I obrnuto... – analizira naš reprezentativac.

S druge strane, gužva je i na vrhu tabele, gdje tri prvoplasirane ekipe iz Istanbula – Glatasaraj, Bešiktaš i Fenerbahče, imaju po 51 bod.

- Ne sjećam se da je zanimljivija borba – i na vrhu, i za opstanak bila u posljednje vrijeme. Mislim da je Fener najkvalitetniji, što se tiče igre, iako su kiksali zadnju utakmicu protiv Fatiha. Inače, ova liga je baš nepredvidiva i teška za bilo kakve prognoze - ističe Kvržić.


Državni tim

Neizbježna tema je naš državni tim i posljednje promjene u stručnom štabu.

- Nova krv uvijek dobro dođe, a šta će biti konkretno u našem slučaju, pokazat će vrijeme. Nisam još razgovarao s novim selektorom, ali sam pročitao da je dolazio u Tursku... Vidjet ćemo, brzo će mart i start kvalifikacija za Mundijal - rekao je Kvržić.

Na konstataciju da će novi selektor Ivajlo Petev (Ivaylo) imati puno problema jer nema podršku javnosti, a, također, Edin Džeko, Miralem Pjanić, Amer Gojak... nisu u top-formi, Kvržić dodaje:

- Džeko i Pjanić su majstori i bez utakmica u nogama, ali jako je bitno da svi mi ostali igramo za svoje klubove. Mislim na nas što nismo kao Džeko i Pjanić... Nisam igrao protiv Finaca u gostima, gdje otvaramo predstojeće kvalifikacije, ali sam igrao kod kuće kad smo ih dobili 4:1. Sve je, bar po mom mišljenju, u pristupu. Ako se u Helsinkiju postavimo kao favoriti, jer to i jesmo, možemo do cilja. No, vidjet ćemo šta će odlučiti selektor, hoće li me uopće zvati. Treba li me ili ne treba, zaključio je Kvržić.

Povratak publike

- Za razliku od BiH, u Turskoj niko ni ne spominje da bi se navijači mogli vratiti na tribine. Također, ovdje ne rade još ni restorani, a policijski sat je vikendom s tim što turisti, stranci, mogu šetati - prenosi Kvržić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.