REPREZENTATIVCI

Amar Dedić, veliki talent Salcburga, za "Avaz": Austrijanci su mi nudili pasoš, rekao sam im da želim igrati za BiH

Još malo pa će doći moje vrijeme, kaže Dedić

Dedić: Nastupa za Lifering, drugi tim Salcburga. ARHIV

Razgovarao: Admir Vatreš

22.2.2021

Osamnaestogodišnji desni bek Amar Dedić važi za jednog od najvećih talenata austrijskog Salcburga, ali i bh. talenata uopće.

Rođen je u Cel am Zeu, malom gradiću kod Salcburga. Roditelji su mu porijeklom iz BiH. Majka je rođena u Lišnji kod Prnjavora, otac kod Gračanice.

Počeo je u lokalnom klubu Gracu, da bi 2012. godine prešao u Šturm, gdje ga je trenirao bivši bh. reprezentativac Samir Muratović. Tu su ga primjetili skauti Salcburga, u koji je prešao 2015. godine.

- Pratili su me godinu dana. Kada sam imao 11-12 godina, tada su stupili u prvi kontakt sa mnom. Skaut me primijetio, tako da sam sa 13 godina prešao gore – kaže Dedić u razgovoru za "Dnevni avaz".

Dobre partije

Dedić je prošle godine potpisao profesionalni ugovor saSalcburgom, a trenutno nastupa za njegov drugi tim Lifering.

- Igrao sam jednu utakmicu u Kupu Austrije i dva puta sam bio u kadru, ali nisam, nažalost, ušao. Još malo pa će doći moje vrijeme. Radim sve što mogu. Pružam dobre partije u Liferingu. Ne sekiram se. Kad-tad ću dobiti svoju šansu – ističe Dedić.

Austrijanci su ga zvali da igra za njih, ali njegov stav je bio jasan.

- Bilo je tu razgovora da mijenjam pasoš. Pitali su me za mišljenje kako bi bilo da igram za Austriju i da li imam želju, zahvalio sam im se i rekao da hoću igrati za BiH – rekao je Dedić.

Čeka poziv

Dedić je prošao sve omladinske selekcije BiH, a sada ga očekuje nastup u U21 timu.

- Bio sam već pozvan protiv Njemačke, ali sam se, nažalost, povrijedio. Čekam još na svoj debi, koji će, nadam se, biti uskoro. Jedna veoma kvalitetna grupa, gdje su veoma jake reprezentacije, ali vjerujem u naš kvalitet. Trenirao sam s momcima, dobra je ekipa, tako da vjerujem u uspjeh – ističe Dedić.

Kao i svakom drugom mladom igraču, želja mu je u budućnosti nositi dres A reprezentacije.

- Naravno. To mi je želja otkako igram fudbal. Čekam taj poziv, ali sve u svoje vrijeme – kaže Dedić.

Heroj nacije

Iako nije imao idola, jedan igrač u reprezentaciji mu je posebno drag.

- Idola nisam imao. Gledao sam uvijek Mesija (Messi), jer je to za mene najbolji fudbaler svijeta. U reprezentaciji mi je uvijek najdraži bio Džeko, jer on je heroj nacije – poručuje Dedić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.