SKANDAL

Kakvu kaznu Zvezda može dobiti od UEFA zbog „slučaja Ibrahimović“

Plašim se da bi UEFA mogla biti rigorozna baš zato što Zvezda, kao organizator, jedina snosi odgovornost u takvim uslovima, rekao je Poledica

Ibrahimović pred meč u Beogradu. Društvene mreže

G. Š. / Danas

25.2.2021

Crvena zvezda je loše odglumila nevinost u „slučaju Zlatan Ibrahimović“, jer je svakome jasno da u njene svečane i novinarske lože niko ne ulazi bez poziva kluba, pogotovo od kada je pandemija koronavirusa zaključala ostatak stadiona „Rajko Mitić“ i zato joj UEFA sprema ceh za gnusno vrijeđanje: „Ibro, balijo“.

Otežavajuća okolnost

Zbog toga što je nekome dozvoljeno da po vjerskoj osnovi vrijeđa Šveđanina bosanskohercegovačkih korijena, etički i disciplinski inspektor UEFA dobili su za zadatak da istraže okolnosti incidenta na prošlosedmičnom meču šesnaestine finala Lige Evrope, od kojeg je u Ljutice Bogdana 1 napravljen mlak otklon saopćenjem ispisanim u duhu „ništa ne znamo, nismo krivi“, s pozivom policiji da identifikuje prestupnika, piše srbijanski "Danas".

– Specifična i više nego otežavajuća okolnost u ovoj utakmici je to što nije bilo publike, dakle nije karte kupilo 50.000 ljudi, a u toj masi se jedan čovjek ili više ljudi neprimjereno ponašalo. Plašim se da bi UEFA mogla biti rigorozna baš zato što Zvezda, kao organizator, jedina snosi odgovornost u takvim uslovima. Ona je birala koga pušta u ložu i zato je sama, odmah, trebalo da identifikuje jednog ili dva idiota zbog kojih bi mogli da ispaštaju njeni fudbaleri, stručni štab i normalni navijači, a cijeli naš narod i država danima trpe optužbe stranih medija za rasizam. Nikome ne ide u prilog ni ćutanje domaćeg Tužilaštva. Moralo je da pokrene postupak zbog javnog iskazivanja vjerske netrpeljevosti. Em je to zakonski kažnjivo, em postoji audio zapis sa stadiona – smatra Mirko Poledica, predsjednik srbijanskog Sindikata profesionalnih fudbalera "Nezavisnost".

Bivšeg igrača, sa diplomom Fakulteta za sport i međunarodnom specijalizacijom za sportsko-fudbalsko pravo, posebno brine potencijalna težina vrlo vjerovatnih sankcija klubu sa debelim dosijeom raznih prestupa u UEFA „sudnici“.

– Volio bih da sve prođe samo sa novčanom kaznom, ali pribojavam se drastičnije reakcije UEFA. Zbog navedenog razloga, ali i duge historije incidenata Zvezdinih navijača i toga što umijemo da joj poslužimo kao pokazni primjer ostalima. Također, nije u pitanju „bilo koji“ igrač već jedan od 10 najpopularnijih na svijetu. Ne bih da prejudiciram stvari, ali imam bojazan od zatvaranja stadiona na budućim evropskim utakmicama, što bi bio težak šamar ekipi, struci i pravim navijačima, pa i još rigoroznije odluke. I tako ćemo prolaziti sve dok naša kaznena politika zaista ne bude u službi borbe protiv varvarstava svih mogućih vrsta – rezonuje Poledica.


Nulta tolerancija

Vladimir Vuletić, doskorašnji predsjednik FK Partizan i redovni profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, na sličan način promišlja o istom problemu. Sa iskustvom nekoga ko je u više navrata branio klub iz Humske 1 pred disciplincima iz Niona.

UEFA ima nultu toleranciju prema rasnoj, ali i svim drugim oblicima diskriminacije. Bez obzira da li se ona iskazuje transparentima, simbolima, povicima ili gestikulacijama. Sve što uvredljivo utiče na dostojanstvo čovjeka ona po automatizmu kažnjava. Tako se desilo da Partizan bude sankcionisan zbog skandiranja „cigane“, dok je nekadašnji Zvezdin fudbaler Mičel Donald izlazio na teren, iako navijači našeg vječitog rivala tako sami sebe kolokvijalno nazivaju, a isti igrač je na svom Instagramu ulazak bivšeg kluba u Ligu šampiona proslavio sa „mi cigani, ludaci“ ili tome slično. Dakle, nije bilo moguće ubijediti UEFA-u, u ovdje odomaćeni, kontekst spornih prozivki. Nema drugačijih tumačenja do njenih, a ako već odlučiš da budeš dio UEFA takmičenja onda moraš da prihvatiš i poštuješ određena pravila - ukazuje Vuletić.

Vuletić bi volio da je moguće edukativno doprijeti do navijača, kao što je prije par godina pokušao Partizan, objavljujući zbornik zabranjenih i kažnjivih simbola od UEFA i specijalnom emisijom o istima na klupskoj televiziji, ali boji se da je to sizifovski posao u društvu sa 40 posto  funkcionalno nepismenog stanovništva.

– Moramo, ipak, nešto da (u)radimo u suzbijanju tih loših pojava. Tako što će izricitelji kazni, naprimer, udariti tamo gdje najviše boli i pojedince i klubove – po džepu. I jedni i drugi trpe i kada se zabrani prisustvo publike na mečevima… Da ne pričam o oduzimanju bodova. S tim, što ne bi smjelo da bude dvostrukih aršina – smatra Vuletić.

Dokle god prebrojavanje krvnih zrnaca, preispitivanje religioznih izbora, utvrđivanje nacionalnosti, ismijavanje seksualnih aspiracija… drugih, bude tolerisano sa lakonskim „ma, toga ima na svakoj utakmici“, a Fudbalski ili bilo koji savez i odgovarajući državni organi ne budu nikako reagovali ili to ne budu činili u punom kapacitetu i bez selektivne primjene propisa i pravde, dotle ćemo se žaliti da nas Evropa drži na „nišanu“.

I sopstvenu krivicu, kontraproduktivno, zabašurivati njenim povremenim različitim kriterijumima.


Stare „mušterije“ UEFA

2014. godina

- Evropska fudbalska federacija asocijacija kaznila je Partizan sa 40.000 eura i zatvaranjem jednog dijela južne tribine u Humskoj na sljedećem meču Lige Evrope zbog antisemitskog transparent na meču sa Totenhemom“, zbog natpisa u stilu "logoa" iz čuvene britanske serije „Mućke“, odnosno „Only Fools and Horses“, kao aludiranja na to što klub iz Londona ima veliki broj pristalica među Jevrejima.

2018. godina

- Disciplinska komisija UEFA kaznila je Crvenu zvezdu sa dvije domaće evropske utakmice bez prisustva publike i 72.000 eura zbog rasističkog ponašanja navijača i uvreda na meču 2. pretkola Lige Evrope sa Suduvom na stadionu „Rajko Mitić“, tačnije zbog skandiranja četničkom vođi Draži Mihajloviću i haškom optuženiku Ratku Mladiću.

2019. godina

- Fudbalski klub Partizan kažnjen je sa dva međunarodna meča bez navijača, zbog vrijeđanja protivničkog igrača i rasističkog ispada publike na utakmici sa Malatijom u kvalifikacijama za Ligu Evrope“, konkretnije zbog povika „cigane“ bivšem Zvezdinom prvotimcu Mičelu Donaldu i isticanja keltskog krsta, protumačenog kao atak na igrače turskog kluba drugih vjeroispovesti.

2019. godina

- Crvena zvezda je kažnjena od UEFA zabranom vođenja navijača na utakmicu sa Totenhemom u Ligi šampiona, zbog rasističkog skandiranja njenih pristalica poslije isticanja kosovske i albanske zastave na stadionu u Helsinkiju u revanšu 2. kruga kvalifikacija za LŠ, preciznije zbog skandiranja „Ubi, ubi Šiptara“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.