LIGA EVROPE

Džeko nastavlja rušiti rekorde: Roma i Milan će danas saznati protivnike u osmini finala

Prve utakmice osmine finela igraju se 11. marta, a revanš dueli sedam dana kasnije.

Edin Džeko. AGENCIJE

Piše: G. Šumar

26.2.2021

Nakon sinoćnjih revanš utakmica šesnaestine finala Lige Evrope danas je u Nionu (13 sati) na programu žrijeb parova osmine finala.


Prestigao Totija

Od naših reprezentativaca u osminu finala prošli su Roma Edina Džeke i Milan Radeta Krunića. Osim dva italijanska kluba, u bubnju će biti još i Ajaks, Arsenal, Granada, Molde, Glazgov Randžers, Viljareal, Šahtar, Jang Bojs, zagrebački Dinamo, praška Slavija, Mančester junajted, kijevski Dinamo te Olimpijakos.

Prve utakmice osmine finala igraju se 11. marta, a revanš dueli sedam dana kasnije.

Podsjetimo, Džeko je i sinoć bio strijelac protiv Brage 3:1 (ukupno 5:1), te tako postao najbolji strijelac rimskog tima svih vremena u evropskim takmičenjima. dok je Krunić izborio penal u remiju njegovog Milana i Crvene zvezde 1:1 (ukupno 3:3).

Džeko je sinoć bio strijelac 29. evropskog gola za Romu i prestigao Franćeska Totija (Francesco Totti). Legendardni Toti je u svojoj karijeri postigao 28 golova u evropskim mečevima za Romu.


Novi rekord

Spomenimo i to da je naš as iz Rome u prvoj utakmici protiv Brage također bio strijelac i s 13. golom na vječnoj listi golgetera Rimljana u Ligi Evrope i Kupu UEFA pretekao Rudija Felera (Voller), koji je decenijama držao rekod sa 12 postignutih golova...

Dijamant je ove sezone postigao 10 golova u svim takmičenjima za Romu, a sa 116 golova je treći strijelac u historiji tima iz Rima. Najbolji strijelac na toj listi je Toti sa 307 golova, dok je na drugom mjestu Roberto Pruco (Pruzzo) sa 138 pogodaka.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.