AFERA BARCAGEJT

Uhapšena i dva direktora Barcelone

Pored Bartomeua, sa lisicama na rukama su završili i izvršni direktor Oskar Grau i Roman Gomez Ponti, šef Barcinog pravnog tima

Đozep Marija Bartomeu. Arhiva

G. Š. / Marca

1.3.2021

Odlazeći predsjednik Fudbalskog kluba Barselona Đozep Marija Bartomeu (Josep) uhapšen je danas na stadionu Kamp Nou u sklopu istrage o aferi “Barsagejt“. Pored Bartomeua, sa lisicama na rukama su završili i izvršni direktor Oskar Grau i Roman Gomez Ponti, šef Barcinog pravnog tima. Zvanične potvrde još nema, ali su vijest objavili svi najugledniji mediji na Pirinejima.

Još nekoliko funkcionera kluba su navodno izolovani dok se ispituju.

Zanimljiv je i termin policijske akcije, jer Bartomeu je pod istragom već nekoliko mjeseci, a uhapšen je u sedmici kada će navijači Barcelone birati novog predsjednika. Inače, Bartomeu nije bio omiljen u svlačionici barce, Leo Mesi (Messi) je čak prekršio sopstveno pravilo da se rijetko oglašava o stvarima koje nemaju veze sa terenom, pa je javno izašao u javnost sa teškim kritikama na račun predsjednika.

Baš zbog afere “Barsagejt“ kada je otkriveno da je klub plaćao marketinške agencije koje su formirale vojsku internet botova da brane upravu, makar i po cijenu kritika na račun fudbalera. Na njihovom udaru bili su i Pike, Ćavi, Pujol, pa čak i Mesijeva porodica.

Također, kompanija “I3 Ventures” je zaradila 1.000.000 eura, po nekim procjenama i šest puta više no što je tržišna vrijednost takvih usluga.

U Barceloni su priznali da jesu angažovali pomenutu firmu, ali samo da bi pratila komentare po društvenim mrežama. Navodno, za “botovanje“ nisu znali u klubu. Ni tada im niko nije vjerovao. Posebno ne sada...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.