FUDBAL

UEFA se drži svog plana za EURO, unatoč Džonsonovoj ponudi

Insistiraju na održavanju turnira u 12 zemalja

EP na rasporedu od 11. juna a do 11. jula. AGENCIJE

A. Vatreš

2.3.2021

Evropska nogometna federacija (UEFA) uvjerena je kako neće morati prihvatiti ponudu britanskog premijera Boris Džonsona (Johnson) da se nadolazeći EURO održi u Velikoj Britaniji, insistirajući na planu održavanja turnira u 12 zemalja kao što je to i ranije planirano.

Britanski premijer je ponudio krovnoj nogometnoj organizaciji "Starog kontinenta" održavanje EURO-a u Velikoj Britaniji jer će do početka prvenstva biti završeno vakcinisanje protiv koronavirusa u Ujedinjenom Kraljevstvu.

- Mi smo domaćini EP-a. Domaćini smo i polufinala i finala. Ukoliko UEFA želi možemo biti domaćini bilo koje utakmice - rekao je Džonson u razgovoru za The Sun, prenosi Hina.

Evropsko prvenstvo, koje je na rasporedu od 11. juna a do 11. jula, trebalo bi se igrati na stadionima širom Evrope, a londonski Vembli bit će domaćin utakmica u grupi, kao i polufinala i finala.

Iz UEFA-e nisu željeli direktno komentirati Džonsonovu ponudu pozivajući se na prethodne izjave u kojima se naglašava kako nastavljaju raditi na postojećim planovima, a konačna odluka bi trebala biti donesena 5. aprila.

Prošle sedmice je dr. Danijel Koh (Daniel Koch), UEFA-in medicinski savjetnik za EURO 2020, koji vodi planiranje vezano uz COVID, rekao da nema govora o odgodi ili otkazivanju turnira.

- Nema šanse da se EP odgodi, igrat će se - rekao je Koh za Reuters.

- Ne postoji najgori scenarij, postoje realni scenariji i najbolji scenarij - dodao je.

Koh je rekao da će UEFA zadržati mogućnost da omogući povećavanje broja navijača ako to situacija dozvoli. UEFA razmatra četiri operativna scenarija - za pune stadione, kapacitet od 50-100% ili kapacitet od 20-30% i igranje iza zatvorenih vrata.

Uz London, gradovi domaćini su Glazgov, Dablin, Bilbao, Amsterdam, Kopenhagen, Minhen, Rim, Sankt Peterburg, Bukurešt, Budimpešta i Baku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.