ŠPANIJA

Policija sumnja da je Barcelona oštećena do 1,2 miliona eura

Istražuje se jesu li Bartomeu i Masferer platili cijenu iznad tržišne za usluge kompanije i pritom primili od nje nezakonitu novčanu proviziju

Barcelona je poručila kako potpuno sarađuje s policijom i pravosuđem. AGENCIJE

A. Vatreš

3.3.2021

Dužnosnici Barcelone pod vodstvom donedavnog predsjednika Džozepa Marije Bartomeua (Josep) možda su oštetili klub za iznos između 843.000 i 1,2 miliona eura preplativši usluge kompanije za praćenje društvenih mreža, objavile su u srijedu novine La Vanguardia i El Pais pozivajući se na uvid u izvještaj katalonske policije.

Barcelona je od 2017. do 2020. godine isplatila ukupno 2,3 miliona eura grupaciji NiceStram pod kojom se nalazi kompanija I3Ventures angažirana za praćenje društvenih mreža. Policija, koja je u ponedjeljak upala u klupske prostorije podno stadiona Kamp Nou kako bi pregledala ugovore, istražuje jesu li Bartomeu i predstojnik njegovog kabineta Haume Masferer (Jaume Masferrer) platili cijenu iznad tržišne za usluge kompanije i pritom primili od nje nezakonitu novčanu proviziju.

Obojica se od utorka nalaze na uvjetnoj slobodi nakon što su proveli noć u pritvoru. Odbili su odgovarati na pitanja policije i istražne sutkinje.

U policijskom zapisniku, na kojeg se pozivaju mediji, navedeno je i kako je I3Ventures preko društvenih mreža osim uljepšavanja imidža Barcelone kritizirao protivnike Bartomeua i uprave. Grupacija kojoj je plaćen novac izradila je i posebnu datoteku "Business Dossier" s podacima o članovima kluba i novinarima na temelju kojih je izrađen profil njihovog stajališta. Prema tom profilu mogle su se individulano prilagođavati poruke usmjerene prema tim osobama kako bi se utjecalo na njihovo mišljenje.

Policija je u zapisniku navela kako postoji razlika u izvještaju konzultantske kuće PWC koja je provela internu finansijsku reviziju u klubu, te izvještaja koje su dobili direktno od kluba, izvijestila je La Vanguardia, prenosi Hina.

Španska novinska agencija EFE, koja se također poziva na policijski zapisnik, piše kako je 192.000 eura od ukupno isplaćenog novca kompanijama za uljepšavanje imidža bilo prikazano kao trošak klupske nogometne škole La Masije premda ona nije imala takav stvarni izdatak.

U ponedjeljak su u policijsku stanicu bili privedeni i generalni direktor Oskar Grau (Oscar) te šef pravne službe Roman Gomez Ponti nakon čega su pušteni kućama. Barcelona je poručila kako potpuno sarađuje s policijom i pravosuđem te da je potrebno poštivati presumpciju nevinosti osoba obuhvaćenih istragom.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.