ODLUKA SUDA EU

Real, Barcelona, Atletik i Osasuna moraju državi vratiti novac

Bili oporezivani po nižnoj stopi u odnosu na ostale klubove

Iznos bi mogao biti do pet miliona eura. AGENCIJE

A. Vatreš

4.3.2021

Španski nogometni klubovi Real Madrid, Barcelona, Atletik Bilbao i Osasuna trebaju vratiti državi svaki do pet miliona eura jer su kao udruge građana bili oporezivani po nižnoj stopi u odnosu na ostale klubove prve lige, odlučio je u četvrtak Sud Evropske unije.

Zakon usvojen u španskom parlamentu 1990. godine obavezao je sve profesionalne nogometne klubove da se pretvore u sportska dionička društva, osim onih čiji su finansijski rezultati bili prethodno pozitivni. Real Madrid, Barcelona, Atletik Bilbao i Osasuna bili su u plusu pa su zadržali status neprofitnih organizacija, odnosno udruga građana.

Zbog toga im je dobit bila oporezivana po stopi od 25 posto umjesto po 30 posto, koliko su plaćali ostali klubovi pretvoreni u kompanije. Ta razlika u poreznom režimu trajala je do 2016. godine.

U julu 2016. je Evropska komisija, izvršno tijelo EU-a, naložila Španiji da izjednači režim oporezivanja za sve klubove kako bi tržišna utakmica među njima bila jednaka. Zatražila je od Španije da navedenim klubovima naplati razliku, odnosno novac na ime poreza do tada. Brisel je tada poručio da španske porezne vlasti same moraju procijeniti koliko su im četiri kluba dužna zbog plaćanja manjeg poreza, no naveo je da bi iznos mogao biti do pet miliona eura, prenosi Hina.

Barcelona je 2019. uložila sudsku žalbu na tu odluku. Tvrdila je da Evropska komisija nije uzela u obzir u cjelosti status u kojem se nalaze četiri kluba, odnosno da se eventualna finansijska prednost tog statusa ne može ocjenjivati samo na temelju stope poreza.

Sud je usvojio njen argument prema kojem ostali klubovi koji funkcioniraju kao kompanije imaju veće mogućnosti pribavljanja finansijskih sredstava na tržištu, te nemaju zakonskih ograničenja poput udruga, čime je teško reći ko je tokom navedenog razdoblja bio u ukupno povoljnijem finansijskom režimu.

Evropska komisija se žalila na tu presudu Sudu Evropske unije koji je u četvrtak presudio u njenu korist označivši manju poreznu stopu "državnom pomoći", a time i prednošću u odnosu na ostatak konkurencije. Sud EU-a nije naveo koliki iznos klubovi moraju uplatiti u španiji državni proračun.

Neposredno nakon objave presude nije bilo očitovanja iz Barcelone, Real Madrida, Atletika i Osasune.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.