KATAR

Norvežani pozivaju na bojkot SP-a

Odgovor na kršenja ljudskih prava koja su narušila pripremu događaja

Ilustracija. AGENCIJE

A. Vatreš

5.3.2021

Najpoznatiji norveški nogometni klub Rozenborg, kao i još četiri prvoligaša iz te zemlje, pozivaju na bojkot Svjetskog nogometnoga prvenstva 2022. u Kataru kao odgovor na kršenja ljudskih prava koja su narušila pripremu događaja.

Na generalnoj skupštini višestrukog norveškog prvaka Rozenborga, 202 člana glasala su za bojkot, dok je 46 bilo protiv.

- Ako Svjetsko prvenstvo započne u Kataru sljedeće godine, bit će na groblju. Vjerujemo da, ako se Norveška kvalificira, da moramo odbiti putovati u Katar - rekao je pokretač prijedloga Kenet Kjelsnes (Kenneth), nekoliko dana nakon objave članka u britanskom dnevniku The Guardian u kojem se tvrdi da više od 6.500 stranih radnika umrlo je u pripremama za Svjetsko prvenstvo, prenosi Hina.

Još četiri prvoligaša već su zatražili od Norveške nogometne federacije da bojkotira Svjetsko prvenstvo organizirano u novembru-decembru 2022. ako nacionalni tim uspije izboriti prolaz.

Čelnici Saveza favoriziraju dijalog za poboljšanje poštivanja ljudskih prava.

Glavni tajnik saveza Pal Bjerketvet (Paal Bjerketvedt) tvrdio je u medijima da bi bojkot doveo do gubitka više od 100 miliona kruna (gotovo 10 miliona eura), što bi bila katastrofa za norveški profesionalni i amaterski nogomet.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.