ROMA

Fonseka: Nije humano opteretiti fudbalere da igraju ovoliko utakmica

Edin Džeko i Paulo Fonseka. Arhiva

G. Š. / Sport klub

7.3.2021

Trener Rome Paulo Fonseka (Fonseca) zabrinut je zbog zgusnutog rasporeda i upozorava da će se povrede gomilati zbog nehumanih uslova u kojima su se našli klubovi i fudbaleri širom Evrope. Inače, rimska Vučica našeg Edina Džeke igra po principu „toplo-hladno“, pobjada, poraz, remi, pa opet u krug.

Previše utakmica

Jedan od glavnih razloga je što Fonseka nikako ne može da sastavi najbolji tim. Posljednji na spisku otpisanih našao se Vereto. Bit će odsutan najmanje mjesec zbog povrede u posljednjem meču sa Fiorentinom.

- Mnogi treneri se slažu da ima previše utakmica. Pogledajte šta se dešava sa timovima kao što su Real Madrid i Liverpul - rekao je Fonseka pred današnji duel sa Đenovom.

On kaže da nije normalno da fudbaleri igraju toliko utakmica u tako kratkom periodu.

- Nije humano opteretiti fudbalere da igraju ovoliko utakmica. Za početak, treba smanjiti broj međunarodnih mečeva. Ovo je stvarno previše - smatra Fonseka.


Veliki problemi

Fudbalske asocijacije širom svijeta našle su se u velikom problemu, jer klubovi zbog situacije sa koronavirusom ne žele da puštaju svoj igrače da igraju za nacionalne selekcije.

Južnoamerička fudbalska asocijacija (CONMEBOL) potvrdila je su kvalifikacioni mečevi za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Americi, zakazani za kraj marta, zvanično suspendovani nakon što je nekoliko menadžera Premijer lige sugerisalo da fudbalerima neće biti dozvoljno da napuštaju klubove zbog ograničenja koronavirusa.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.