NJEMAČKA

Lev odlazi nakon Eura: Svjesno sam se odlučio na ovaj korak, pun ponosa i velike zahvalnosti

Bilo je velikih trijumfa i bolnih poraza, ali iznad svega je bilo mnogo magičnih momenata, ne samo osvajanje Mundijala 2014. u Brazilu

Joahim Lev. Arhiva

G. Š. / Squawka Football

9.3.2021

Joahim Lev (Joachim Low - 61) povući će se sa mjesta selektora fudbalske reprezentacije Njemačke poslije Evropskog prvenstva. Lev je sa "Manšaftom" postao svjetski prvak 2014. godine i bio je evropski viceprvak 2008., a na klupu je došao dvije godine ranije, kad je zamijenio Jirgena Klinsmana (Jurgen Klinsmann).


- Svjesno sam se odlučio na ovaj korak, pun ponosa i velike zahvalnosti, ali istovremeno sam veoma motivisan za predstojeći Evropski šampionat. Ponosan sam jer je poseban osjećaj i čast raditi za svoju državu. Radio sam skoro 17 godina s najboljim igračima u državi (prethodno je Lev bio i asistent, od 2004. do 2006. - op.a.) i podržavao ih u njihovom napretku, rekao je Lev i dodao:

- Bilo je velikih trijumfa i bolnih poraza, ali iznad svega je bilo mnogo magičnih momenata, ne samo osvajanje Mundijala 2014. u Brazilu. Zahvalan sam i Fudbalskom savezu Njemačke, koji nam je uvijek omogućavao idealne uslove za rad.


Ko će biti nasljednik

Levu ugovor ističe 2022. godine, ali zamolio je čelnike Fudbalske asocijacije da ode poslije prolongiranog Eura.

Već su počele špekulacije o tome ko će zamijeniti Leva. Spominjao se Jirgen Klop (Jurgen Klopp), koji ima ugovor s Liverpulom do 2024. godine, a tu je i Hansi Flik (Hans-Dieter Flick), nekadašnji Levov asistent, koji trenutno reda uspjehe s Bajernom...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.