LIGA PRVAKA

Porto s igračem manje nakon produžetaka eliminisao Juventus

"Staroj dami" večeras nisu pomogla ni dva gola Federika Kijeze

Slavlje fudbalera Porta. AFP

Piše: A. M.

9.3.2021

Fudbaleri Porta plasirali su se u četvrtfinale Lige prvaka nakon što su izašli kao pobjednici iz dvomeča sa Juventusom. Porto je u prvom meču slavio pobjedu rezultatom 2:1, a nakon 90 minuta igre u Torinu Juve je imao isti rezultat u svoju korist. Portugalski tim je nakon produžetaka obezbijedio plasman u narednu rundu (3:2).

Porto je poveo u 19. minuti nakon jedanaesterca. Merih Demiral je startovao nad Mehdijem Taremijem, a Bjorn Kujpers (Kuipers) pokazao na bijelu tačku. Serhio Oliveira (Sergio) bio je veoma siguran sa 11 metara i doveo goste u vodstvo.

Juve se u meč vratio golom Federika Kijeze (Federico Chiesa) u 49. minuti. Asistenciju kod izjednačujućeg gola upisao je Kristijano Ronaldo (Cristiano).

Pet minuta kasnije Porto je ostao s igračem manje u polju kada je isključen Mehdi Taremi. Iranac je napravio nevjerovatnu glupost i šutnuo loptu poslije sudijskog zvižduka te dobio drugi žuti karton.

Nije dugo trebalo Juventusu da dođe do potpunog preokreta. Kijeza je na asistenciju Huana Kvadrada (Juan Cuadrado) udarcem glavom matirao gostujućeg golmana i u 63. minuti vratio stvari na početak.

Mogao je Juve u sudijskoj nadoknadi riješiti pitanje putnika u četvrtfinale, ali je lopta nakon sjajanog udarca Kvadrada sa distance odsjela na prečki.

Prvi produžetak nije donio uzbuđenja, ali je zato posljednjih pet minuta drugog bilo zaista dramatično. Serhio Oliveira je u 115. minuti poravnao rezultat, a dvije minute kasnije Juve je ponovo poveo golom Adriena Rabioa (Rabiot). Međutim, vremena za još jedan gol "Stare dame" nije bilo, pa se Porto plasirao u četvrtfinale.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.