BRAZIL

Marakana mijenja ime, zvat će se po legendarnom Peleu

Slavni stadion u Rio de Žaneiru

A. Vatreš

Dosadašnje službeno ime Marakane bilo je stadion Mario Filho

Foto: AGENCIJE


Slavni nogometni stadion u Rio de Žaneiru, popularna Marakana, promijenit će svoj službeni naziv u stadion Edson Arantes do Nasimento - Rei Pele (Nascimento).

Odluku o promjeni imena stadiona donijele su vlasti brazilske savezne države Rio de Žaneiro u utorak, a kako bi ona postala službena mora je potvrditi guverner države.

- To je dostojan omaž čovjeku koji je zadužio brazilski nogomet i koji je nakon igačke karijere služio našoj zemlji - kazao je zastupnik koji je pokrenuo projekt promjene imena stadiona, prenosi Hina.

Osamdesetogodišnji Pele, pravim imenom Edson Arantes do Nasimento, odigrao je veliki broj utakmica za reprezentaciju upravo na Marakani, a na toj je stadionu 1969. godine postigao i svoj 1000. pogodak u karijeri.

Dosadašnje službeno ime Marakane bilo je stadion Mario Filho po novinaru koji je 40-ih godina prošloga stoljeća lobirao za njegovu izgradnju.

Na tom stadionu odigrana su finala svjetskih nogometnih prvenstava 1950. i 2014. godine te je održana svečanost otvaranja Olimpijskih igara 2016.

Iako je Pele legenda te po mnogima najbolji nogometaš svijeta, ne slažu se svi nogometni zaljubljenici u Riju kako je zaslužio da Marakana ponese njegovo ime. Neki smatraju kako je Mario Filho i dalje prikladnije ime, dok drugi misle da bi se, ako se već treba mijenjati ime stadiona, on trebao nazvati po nekome iz samoga Rija, a ne po Peleu koji je rođen u državi Minas Gerais, a većinu svog života proveo u Sao Paulu.

Više o:

Maracana Pele Brazil
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na