EKSKLUZIVNO

Miralem Pjanić za "Avaz": Imam četverogodišnji ugovor i nadam se velikom uspjehu

Mislim da reprezentacija BiH ima budućnost, mora se vjerovati i mlađim igračima

Razgovarao: Goran Šumar

10.3.2021

Naš fudbalski as iz Barcelone Miralem Pjanić (30) u ekskluzivnom intervju za „Dnevni avaz“ najavio je večerašnju revanš utakmicu četvrtfinala Lige prvaka protiv PSG-a (1:4), a prokomentirao je i posljednje promjene na čelu slavnog katalonskog kluba i, naravno, početak kvalifikacija za Mundijal u Kataru.

Podignute glave

- Protiv Pariza nadamo se dobroj utakmici. Prva utakmica nije bila onakva kakvu smo je željeli, ali u fudbalu se nikada ne zna. Mi moramo vjerovati u našu pobjedu. U Pariz idemo podignute glave i nadamo se dobrom rezultatu. Vidjet ćemo šta ćemo moći napraviti.  

Barcelona se polako budi u La Ligi, a plasirali ste se i u finale Kupa. Možete li spasiti sezonu?

- Naravno, u La Ligi je još sve otvoreno, pred nama je još dosta utakmica (12 ili 13 – op.a.). Zna se da su tu ključni mjeseci mart i april. Mi još vjerujemo u to. Sigurno ćemo se za osvajanje prvenstva boriti do kraja. Što se tiče Kupa, u finalu smo. Tu smo se plasirali nakon produžetaka. Svako finale želimo da pobijedimo.

Kad si u Barceloni, svake godine si pod velikim pritiskom da moraš osvojiti nešto. Barcelona mora osvajati trofeje, a to je ovdje normalno. Borit ćemo se do kraja i, naravno, pokušati imati što uspješniju sezonu. 

Miralem Pjanić. Agencije

Svi Bosanci i Hercegovci u domovini i dijaspori s nestrpljenjem očekuju Vašu veću minutažu u klubu. Hoćemo li to ubrzo dočekati?   

- Kad dođeš u novi klub, naravno, treba malo vremena da se adaptiraš i sve to. Također, u toku sezone imao sam i nekoliko lakših povreda, ali ja sam ovdje potpisao na četiri godine, tako da se nadam velikom uspjehu u ovom klubu. Želim da budem što uspješniji tokom karijere. Naravno, nisam još imao ovakvu situaciju kakva je sada, ali borim se, dajem sve od sebe na treninzima. Kao što sam već rekao, imam četverogodišnji ugovor i nadam se velikom uspjehu.

Kako komentirate povratak Đoana Laporte (Joana) na čelo kluba? 

- Ne bih sad previše pričao o tome, ali bitno je da Barcelona sada ima predsjednika. Riječ je o uspješnom predsjedniku. Svi ga znamo... Nadamo se da ćemo u budućnosti zajedno ostvariti veliki uspjeh.

Ključni meč

Naš državni tim uskoro otvara kvalifikacije za Mundijal u Kataru. Kakva su Vaša očekivanja? 

- Očekivanja su uvijek da odradimo što bolje kvalifikacije. Moramo biti iskreni i konstatirati da prethodne kvalifikacije nisu bile uspješne i na nivou koji je naša reprezentacija trebala imati. Sad su došli novi predsjednik i selektor te svi zajedno trebamo biti jedno i jako vjerovati u naše ciljeve od utakmice do utakmice. Francuska je, naravno, veliki favorit, to se ne može kriti. Ali što se tiče Finske, Ukrajine i Kazahstana, to su ozbiljne reprezentacije.

Protiv Finske i Kazahstana, ako želimo napraviti nešto u ovoj grupi - a želimo, morat ćemo uzeti sve poene. Ukrajina je solidna reprezentacija koja zadnjih godina ima dosta dobre rezultate, ali je isto i vrlo mlada reprezentacija. Vidjet ćemo, sa njima moramo gledati utakmicu po utakmicu. Mi krećemo izdaleka, sve ide nanovo. Mislim da reprezentacija BiH ima budućnost, mora se vjerovati i mlađim igračima – dati im šansu. U svakom slučaju, moramo odraditi puno bolje kvalifikacije nego što smo to odradili u prošlosti. 

Kvalifikacije otvaramo u Helsinkiju, gdje smo poraženi prošli put. Jesmo li nešto naučili iz tog poraza? 

- Naravno, ta prva utakmica će biti ključna. To je vrlo bitna utakmica za nas. Neće biti lako, to je sigurno. Finska je u zadnjim kvalifikacijama bila sa nama u grupi i plasirala se na završni turnir. Znamo ko su, ali ja sam uvjeren da mi imamo jaču reprezentaciju. Idemo gore da se spremimo što bolje i damo sve od sebe. Ta utakmica će biti od velikog značaja za sve druge duele u kvalifikacijama.



Svi moramo biti složni

Može li naš državni tim s novim selektorom Ivajlom Petevom (Ivaylo) krenuti u bolje sutra?

- Naravno, tu je sada i novi stručni štab, novi predsjednik i ekipa koja će biti sa njim. Sve to ide od početka. Nama, igračima, je bitno da budemo fokusirani na teren i da radimo što najbolje znamo, a sve izvan toga nas ne treba previše interesirati. Naš narod će o nama suditi na osnovu rezultata. Ako budemo imali dobre rezultate, naravno, svima će biti drago. Vrlo bitno je da dobro počnemo kvalifikacije. Svi moramo biti složni - selektor, Savez, ekipa, igrači. Svi moramo biti jedno i da opet krenemo s pozitivnom energijom. U prošlosti je bilo dosta negativnih stvari, dosta stvari nije išlo kako je trebalo... Ali, nećemo više da pričamo o tome. Moramo gledati prema naprijed - pozitivno, i svi zajedno pripremati bolju budućnost i nove uspjehe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.