ISPOVIJEST

Ognjen Vranješ opet podigao prašinu: Ne želim više da me bilo ko omalovažava

Postoji grupa ljudi, lažnih navijača i patriota koje ja nazivam “bauštelcima” za koje nikada neću imati niti jednu lijepu riječ

Ognjen Vranješ. Arhiva

Provjereno.info

12.3.2021

Banjalučanin Ognjen Vranješ opet podigao prašinu. U Fudbalskom savezu BiH imali su veliku želju da u redove reprezentacije vrate jednog od članove “mundijalske” generacije. Ipak, od toga neće biti ništa. Ognjen Vranješ odbio je ponudu da se vrati u fudbalsku reprezentaciju BiH, a u ekskluzivnom razgovoru za “provjereno.info” otkriva sve detalje.


Izrazili su želju da ponovo obučem dres reprezentacije

- Tačno je da sam već duže vrijeme vodio razgovore sa ljudima iz Fudbalskog saveza BiH. Oni su izrazili želju da ponovo obučem dres reprezentacije. Međutim, definitivno sam stavio tačku na tu priču. Ne želim da se vraćam u fudbalsku reprezentaciju BiH. Nemam ni snage, ni volje da igram nakon svih negativnih stvari koje su dešavale oko mene. Na terenu sam, to znaju svi pravi navijači, uvijek davao sve od sebe. Uvijek sam bio na raspolaganju, dolazio sam i povrijeđen na pripreme, igrao pod bolovima, grizao sam za dres svaku utakmicu i nikada nisam tražio alibi za bilo šta. Ni to nije bilo dovoljno. 

Uvijek je Ognjen Vranješ bio problem i zato ne želim više da ginem za nekog da bi me poslije toga omalovažavali raznorazni, nebitni, ljudi. Ne želim da se o meni ponovo priča sve najgore. Čovjek jednom mora da podvuče crtu i da kaže kada je dosta. Ja sam svoje rekao na terenu na kojem sam uvijek davao maksimum, pa i dan danas, kažu da sam bio jedan od najpožrtvovanijih igrača u generaciji koja je, da ne zaboravimo, otišla na Svjetsko prvenstvo. Oni kojima to nije bilo dovoljno, mogu samo da kažem, neka im je daleko lijepa kuća i neka bude na njihovu sramotu i takozvanu “ljubav” prema BiH. Zahvalio sam se na pozivu i poželio reprezentaciji i novom selektoru sve najbolje u budućnosti - kaže Vranješ koji je tokom karijere reprezentativni dres nosio na 38 utakmica.

Svjestan je, kaže, da se minulih dana podigla velika prašina oko njegovog povratka u reprezentaciju, ali je, ističe, odluku donio mirne glave.

Ognjen Vranješ. Arhiva

Ovo je isključivo moja odluka

- Niti jedan navijač, niti bilo kakav pritisak javnosti ne može da utiče na mene u bilo kojoj odluci koju donosim u svom životu. Tako je bilo i ovaj put. Ovo je isključivo moja odluka. Jednostavno, ne želim više da me bilo ko omalovažava, nipodaštava moju borbu na terenu i da za bilo kakvu grešku pokazuje prstom na mene kao jedinog krivca. Mogao sam da prihvatim poziv, da gurnem prst u oko svima kojima je Ognjen Vranješ “glavna briga” u životu. Da se ne lažemo, to bi podiglo ogromnu prašinu i bio bi svojevrstan “bum”, ali nisam htio to da uradim. Ne zbog toga što mislim da ne mogu, sa igračke strane da pomognem, itekako mogu, igram u odličnoj formi, ali ne želim da me opet “provlače” po medjima i da se pričaju raznorazne gluposti o meni - kaže Vranješ.

Minulih dana, kada se “zatalasala” priča oko njegovog povratka, otkriva da mu se telefon usijao i da su ga brojni prijatelji zvali i slali čestitke uz želju da se obistine najave. Za kako kaže, iskrene i prave navijače reprezetnacije BiH, imao je poruku.

- Jedino mi je žao iskrenih navijača reprezentacije BiH koji me vole i poštuje i koji su priželjkivali moj povratak. To su navijači koji žive u ovoj, našoj, napaćenoj BiH, koji se raduju svakom uspjehu reprezentacije i kojima svaki gol ili pobjeda bar malo skrene misli sa sumorne svakodnevnice. Oni znaju da cijene sve one koji daju svoj maksimum na terenu. Od njih sam uvijek imao podršku i sa mnogima sam ostao u drugarskim odnosima. U proteklih par mjeseci dobio sam na stotine poruka. Znam da su imali veliku želju da me ponovo vide u dresu reprezetancije, ali , ponavljam, dođu vremena kada čovjek jednostavno mora da podvuče crtu preko koje ne želi da pređe. Znam da će da razumiju moju odluku, a u svoje ime želim da im se zahvalim za svu podršku tokom karijere u reprezentativnom dresu i da im poručim da nastave da bodre igrače koji sada nose dres BiH - kaže Vranješ.

Lažni navijači i patriote

Ognjen Vranješ. Arhiva

Ipak, godinama je, dok je važio za jednog od najpožrtvovanijih fudbalera koji nose dres reprezentacije, Vranješ trpio uvrede od jednog drugog dijela navijača, za koje kaže, da su sve, samo ne iskreni simpatizeri reprezentacije BiH. U razgovoru za “provjereno.info” nije se libio da i njima pošalje jasnu poruku.

- Postoji grupa ljudi, lažnih navijača i patriota koje ja nazivam “bauštelcima” za koje nikada neću imati niti jednu lijepu riječ. Oni su najveće zlo reprezentativnog fudbala u Bosni i Hercegovini. Ponavljam, podvlačim, i jasno poručujem da ne želim sa ovim izrazom da uvrijedim ljude koji pošteno zarađuju svoj hljeb radeći teške građevinske poslove. Za takve imam najdublje poštovanje. Međutim, ovi drugi, “bauštelci”, koji se kriju iza imena BH Fanaticos njih ne poštujem i nikada ih neću poštovati. To sam im otvoreno rekao u više navrata. Oni su nebitna grupa koja je sebi dala za pravo da bojkotuje igrače, da bojkotuje selektora, da bojkotuje sve što im padne na pamet kako bi se, bar na trenutak osjetila bitnom, u svom nebitnom životu. Rekao sam više puta, ako im se ne sviđa kako reprezentacija igra neka ostanu kod kuće, otvore flašu vina i uživaju u nekom crtanom filmu, ali neka nađu neki crtani film koji je smješan poput njih - bez dlake na jeziku će Vranješ.

Nastavlja u istom dahu, jer kako kaže, ne može da podnese licemerje koje je glavna odlika “lažnih patriota”.

- Na stadionu, kada igra reprezentacija, njih niko nije željan. Ni grači, niti bilo ko od pravih navijača. Oni sebi daju za pravo da se busaju u prsa sa nekim lažnim patriotizmom. Ima ona stara narodna u kojoj se spominju kurva i poštenje, pa tako i oni. Žive hiljadama kilometara daleko od BiH, žive daleko od problema sa kojim se suočava narod u BiH, ne brinu brigu običnog naroda koji je ostao da živi u Bosni i Hercegovini, a onda daju sebi za pravo da pričaju kako vole Bosnu i Hercegovinu više nego bilo ko drugi. To je sramota i gnušam se takvog licemerja. Tu njihovu lažnu ljubav i lažni patriotizam odavno su svi prozreli, ali oni i dalje misle da imaju neko pravo da odlučuju o nečemu, a ne znaju, zapravo, koliko su jadni. Njih niko ne shvata ozbiljno. Niti u navijačkom svijetu, znaju oni dobro kako su prošli u Atinu sa navijačima AEK-a, a niti bilo gdje drugdje. To je mizerna grupa ljudi koja liječi svoje lične frustracije. Mislim da im je dobro poručio novi selektor kada im je rekao da bi se možda i zabrinuo da ih je na one proteste tokom promocije došlo deset hiljada, a ne šaka jada. Nekada su mi pisali poruke da je moj sat otkucao, da sam “persona non grata, međutim, sada je jasno, da su oni te poruke zapravo pisali sami sebi -  poručuje Vranješ.

Ognjen Vranješ. Arhiva

Zadovoljan sam dosadašnjim igrama za Šarloa

Za kraj se osvrnuo i na svoje igre u belgijskom Šarloa, u koji je stigao januara ove godine. Za kratko vrijeme vratio se u odličnu formu i kaže da se dolakak u ovaj klub pokazao kao pun pogodak.

- Zadovoljan sam dosadašnjim igrama za Šarloa. Od kako sam stigao u ekipi doživjeli smo samo jedan poraz, a dva puta sam biran u tim kola. Sa te strane mogu da budem zadovoljan. Predstoji nam borba za plasman u plej of belgijskog prvenstva. Ekipa igra dobro. Nažalost, u nekim utakmicama smo propustili priliku da popravimo bodovni saldo, tako da nas do kraj očekuje velika borba za pozicije koje vode na evropsku scenu - sumirao je Ognjen Vranješ.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.