BIVŠI TRENER ARSENALA

Venger predlaže da se SP održava svake dvije godine

Smatra da su trenutna četverogodišnja razdoblja SP-a nepravedna prema igračima

Venger: Izbacite sva paralelna takmičenja. AGENCIJE

A. Vatreš

16.3.2021

Arsen Venger (Arsene Wenger), bivši trener Arsenala i savjetnik predsjednika FIFA-e Đanija Infantina (Gianni) za globalni nogometni razvoj, kazao je da bi FIFA trebala razmotriti održavanje Svjetskog prvenstva svake dvije godine umjesto dosadašnje četiri.

Venger je utvrdio da su trenutna četverogodišnja razdoblja Svjetskog prvenstva nepravedna prema igračima.

- Ako pogledate ekipe na Svjetskim prvenstvima, prosječna dob je 27 ili 28 godina. Zbog toga, jer je Svjetsko prvenstvo svake četiri godine, vrlo su male šanse da ga ponovno osvojite jer bi onda već bili u poznim godinama. Zbog toga bismo možda trebali organizirati Svjetsko prvenstvo svake dvije godine, rekao je u razgovoru za BeIn Sport, prenosi Hina.

Venger je u prošlosti bio kritičan prema UEFA-inoj Ligi nacija, te je pobornik ideje da su Svjetska i Evropska prvenstvo najvažniji.

- Sve ostalo izbacite. Organizirajte samo značajna takmičenja i izbacite sva paralelna takmičenja iz igre. Ljudi moraju razumjeti o čemu se radi i imati samo igre sa značenjem, kazao je Francuz, koji je istakao i da treba promijeniti sistem kvalifikacija.

- Rekao bih da je logično skraćivanje kvalifikacija, jer umjesto termina u septembru, oktobru, novembru, martu, junu, mi bi sve kvalifikacije odigrali s više utakmice u oktobru i februaru. Igrači i klubovi bi bili sretniji, kazao je Venger.

Venger je priznao da je njegova ideja da sezona traje od februara do novembra naišla na malu podršku, a smatra da je ljetna pauza potpuno nepotrebna i zastarjela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.