EKSKLUZIVNO

Vico Zeljković za "Avaz": Treba ispraviti nepravdu koja je učinjena Ivici Osimu

Elvedin Begić je ispao jako nekorektan, kaže Zeljković

Zeljković: Jednoglasna podrška. N/FS BiH

Piše: Admir Vatreš

16.3.2021

Nogometni savez Bosne i Hercegovine danas je dobio novog predsjednika. Riječ je o Vici Zeljkoviću, koji je dobio većinsku podršku delegata na izbornoj sjednici Generalne skupštine održane u hotelu "Hills" na Ilidži.

- Prije svega, želim još jednom da se zahvalim svim delegatima Skupštine na podršci koja je bila faktički jednoglasna i to puno znači za sam radi za sve predstojeće izazove koji su ispred nas, rekao je Zeljković u razgovoru za "Dnevni avaz".

Zeljković je potom prezentirao planove u budućem periodu, a jedan od njih je odlazak reprezentacije na veliko takmičenje.

Poboljšanje infrastrukture

- Sigurno da je želja svih nas da reprezentacija ode na veliko takmičenje. Imamo sada početak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, a poslije i kvalifikacije za Euro. Vidjet ćemo kako će to izgledati u vremenu ispred nas. Mi smo optimisti i sigurno da ćemo pokušati da iskoristimo priliku ako se ona otvori, istakao je Zeljković.

Kako je naglasio, jedan od glavnih ciljeva je poboljšanje infrastrukture.

- Bit će u cilju, odnosno prioritetu rada, projekti na infrastrukturi. Infrastruktura je sigurno nešto na čemu moramo da radimo i što treba da poboljšamo. Bazirat ćemo naše projekte na tome. Ono što će biti jedan od glavnih projekata u narednom mandatu je izgradnja 12 terena Premijer lige s hibridom, kako bi poboljšali kvalitet fudbala u BiH i nivo Premijer lige, te na taj način omogućili stvaranje novih reprezentativaca, kazao je Zeljković.

U planu je i uvođenje VAR tehnologije.

- Također, ono što ćemo pokušati u ovom mandatu da uradimo je uvođenje VAR tehnologije koja je neophodna ovdje za ove prostore i za našu ligu, kako bi povećali kvalitet samog takmičenja. Naravno, bazirat ćemo se i na daljem razvoju ženskog fudbala i samog futsala. Moramo obezbijediti sve uslove potrebne za reprezentaciju i pripreme, da pokušaju ostvariti što bolji rezultat na EP-u. Postoji još tu puno stvari na kojima želimo da radimo. Jedna od njih je proširenje Trening centra u Zenici, poručio je Zeljković.

Izazovno vrijeme

Zeljković funkciju preuzima u jako teškom i izazovnom trenutku, uzimajući u ozbir da je iza našeg državnog tima jedna od najgorih godina u historiji.

- Vrijeme je izazovno, jako teško. Iza nas je jedan turbulentan period, ali jedinstvena podrška sigurno da će nam dati snagu i motiv da pokušamo da ostvarimo sve naše ciljeve i da pobijedimo izazove koji nas očekuju, rekao je Zeljković.

Njegov prethodnih Elvedin Begić nije se pojavio na primopredaji funkcije.

- Mislim da je to bilo jako nekorektno s njegove strane, ali ne želim više da se vraćam na to. Nemam potrebe više to da komentiram, to je već pitanje za njeg. Meni je u cilju ovo što sam rekao. Već sutra imamo niz sastanaka u samom Savezu, oko organizacije rada i određenih stvari, tako da gledamo pozitivno, rekao je Zeljković.

Novi poglavar krovne kuće bh. nogometa je na kraju prokomentirao situaciju oko titule počasnog predsjednika, koju je Elvedin Begić oduzeo Ivicu Osimu i dodijelio sebi.

- Treba da se ispravi nepravda koja je učinjena prema gospodinu Ivici Osimu. Bit ću zagovornik da u vremenu ispred nas to uradimo, poručio je Zeljković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.