ZAPOČETI PREGOVORI

Belgijski prvoligaši jednoglasno podržali zajedničku ligu s Nizozemskom

Cilj povećati finansijsku dobit

Klub Briž jedan od klubova koji je učestvovao u razgovorima za formiranje lige. AGENCIJE

A. Vatreš

17.3.2021

Belgijski nogometni prvoligaši jednoglasno su podržali mogućnost zajedničke lige sa susjednom Nizozemskom kako bi povećali svoju finansijsku dobit.

- Postigli smo jednoglasnu podršku mogućoj uspostavi BeNeLige. Vodstvo Pro Lige od sada nadalje preuzet će aktivnu ulogu u njenom kreiranju. Ova buduća ambicija bazira se na poštivanju sportskih težnji najboljih klubova i potrebi ekonomske stabilnosti ostalih profesionalnih klubova, objavilo je vodstvo belgijske Pro Lige, prenosi Hina.

Ideja o stvaranju zajedničke belgijsko-nizozemske lige pojavila se prije dvije godine, no izbijanjem pandemije koronavirusa ona je stopirana.

U razgovorima za formiranje zajedničke lige bilo je pet belgijskih klubova, Anderleht, Klub Briž, Gent, Genk i Standard, te šest nizozemskih klubova Ajaks, AZ Alkmar, Utreht, Fejnord, PSV Ajdnhoven i Viteze.

Prema provedenoj studiji, zajednička liga bi klubovima u Belgiji i Nizozemskoj povećala prihode s 300 miliona eura na 1.3 milijarde eura.

Spomenuti klubovi započeli su razgovore s Evropskim nogometnim savezom (UEFA) o mogućem pokretanju lige, no navijači u obje zemlje ne slažu se s tom idejom zabrinuti zbog dužih putovanja na gostovanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.