PREMIJER LIGA BIH

Pašić, Šabanadžović i Kajtaz najavljuju treći dio sezone: Mogu li konkurenti ugroziti Sarajevo

Vjerujem da će Željo prebroditi krizu rezultata, rekao je Šabanadžović. Bordo tim nije nedostižan, konstatira Kajtaz

Do nastavka sezone Sarajevo je bilo apsolutni favorit. FK Željezničar

Piše: G. Šumar

20.3.2021

Iako posljednjih dana i svi sportski razgovori počinju i završavaju konstatacijama o pogoršanoj epidemiološkoj situaciji u našoj domovini, sportski radnici, sportisti i navijači nadaju se da će m:tel Premijer liga BiH, ipak, biti odigrana do kraja. No, kako naglašavaju svi, zdravlje je ipak na prvom mjestu.



Sportska borba

- Vjerujem da će Željo u nastavku sezone prebroditi krizu rezultata. Vidjeli ste kako je pokraden u posljednjem kolu protiv Olimpika... Nadam se da će se prvenstvo odlučiti na terenu, u sportskoj borbi, a ne da će tabelu krojiti sudije. Jednostavno, vjerujem u Amara Osima, odnosno da će „Plavi“ već od sljedećeg kola biti na pobjedničkom kolosijeku. Ipak, ne možemo reći da je Željo loše odigrao zadnju utakmicu, nije bilo upitno ni htijenje igrača koji su se trudili, ali ne smije tako se suditi jednom klubu kao što je velikan s Grbavice. Kada su u pitanju ostali klubovi, ne znam šta se tačno dešava na Koševu, osim da su otišla dva važna igrača – Amar Rahmanović i Benjamin Tatar. Zbog toga ne bih htio ulaziti u neke analize. Normalno, svi očekujemo više od Sarajeva. S druge strane, Velež i Tuzla City su dva najprijatnija iznenađenja - rekao je za “Avaz” legendarni Refik Šabanadžović.

Predrag Pašić, nekadašnjii as kluba s Koševa, ocjenjuje da su tri proljetna kola promijenila dosta stvari.

- Do nastavka sezone Sarajevo je bilo apsolutni favorit, ali su dva transfera dvojice ponajboljih igrača – Rahmanovića i Tatara, koji su pravili razliku između bordo tima i svih ostalih klubova, doveli do pada. Ne, nije u pitanju samo trenutna forma, nego je klub s Koševa s i bez pomenutih igrača drugačiji tim. Mislim da je njihovim odlaskom otvorena mogućnost borbe za prvo mjesto, iako i dalje smatram da je Sarajevo glavni favorit za titulu. Također, u ovoj polusezoni je podbacio i Željezničar, tako da se udaljio od šampionske titule, analizira Pašić i ističe pozitivne stvari s Tuzla Cityjem i Veležom.


Sarajevo favorit

Nekadašnje legendarno desno krilo Veleža Sead Kajtaz ističe da se svi moramo dobro čuvati „nepredvidivog“ virusa.

- Što se tiče završnog, trećeg dijela sezone, Sarajevo je opet favorit za titulu, bez obzira na loš proljetni startt i činjenicu da je na polusezoni ostalo bez dva važna, da ne kažem glavna igrača. S druge strane, imamo i šest ekipa koje će se boriti za još tri evropska mjesta. Sve je moguće, s tim što me posebno raduje povratak Veleža tamo gdje mu je i mjesto. Nadam se da će „Rođeni“ ove godine izaći u Evropu i vratiti se na staze na kojima je bila i moja, ali i čuvena BMV (Bajević, Vladić, Marić – op.a.) generacija. Drago mi je kad vidim da je Velež na poziciji broj dva, srce mi je puno - ističe Kajtaz.

Musemić i Dudić

- Musemić u Tuzli i Feđa Dudić u Mostaru napravili su dobre, jake kolektive, bez puno zvijezda. Trče, bore se, izgaraju... a nije teško primijetiti ni čvrstu ruku njihovih trenera. Nadam se da će i Željo naći svoj put do Evrope, gdje ćemo naredne sezone najvjerovatnije – uz pomenute, gledati još i Sarajevo. Ne bih prognozirao borbu za opstanak, jer je sve otvoreno - prognozira Šabanadžović.

Borba do kraja

- U ovom trenutku u Evropi vidim Sarajevo i Velež, a za ostala mjesta ćemo vidjeti. Bit će borba do posljednjeg kola, kako na vrhu, tako i na dnu tabele - ističe Kajtaz.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.