KVALIFIKACIJE ZA EP

Otpao još jedan reprezentativac za duel s Francuzima: Upitan dolazak startera

Ivajlo Petev. NSBiH

Piše: G. Šumar

20.3.2021

Selektor naše fudbalske reprezentacije Ivajlo Petev (Ivaylo) u ponedjeljak će u Helsinkiju okupiti izabranike pred start kvalifikacija za Mundijal 2022. i utakmicu s Finskom, koja je na programu u srijedu. No, rukovodstvo francuske Lige 1 na sastanku s klubovima odlučilo je zabraniti odlazak igračima na reprezentativna okupljanja van Evropske unije.



Nema rješenja

- Još su u toku razgovori na relaciji UEFA – Vlada Francuske, ali za sada nema rješenja koje bi bilo dobro za nas, odnosno, reprezentativce koji dolaze iz država van Evropske unije, saznajemo u Nogometnom savezu BiH.

Naš reprezentativac iz Nima, Haris Duljević, nema problema igrati u Helsinkiju, ali ima za naredne dvije martovske utakmice – prijateljski duel s Kostarikom (27. mart - Zenica) te u 2. kolo kvalifikacija za SP 2022. protiv Francuske (31. mart – Grbavica).

- Duljević je pušten za utakmicu u Helsinkiju, jer je Finska u Evropskoj uniji. Prema tome, bit će u kadru za 1. kolo, a ako se nešto ne promijeni u narednih nekoliko dana, s obzirom na pregovore UEFA-e i Vlade Francuske, nakon utakmice u Finskoj će se morati vratiti u Nim. Ako bi ostao sa ekipom i doputovao u BiH, morao bi po povratku u Francusku ići u sedmodnevni karantin. Konkretno, Nim nije zabranio dolazak Duljeviću, ali, ako bi doputovao u Sarajevo, morao bi otići u izolaciju - javlja naš izvor iz kuće bh. fudbala.

Također, za duel 2. kola kvalifikacija za Mundijal 2022., neće konkurirati ni Ermedin Demirović, jer je po povratku u Frajburg, odnosno, Njemačku, obavezan petodnevni karantin. Kako saznajemo, već su obavljeni razgovori sa čelnicima Frajburga, koji su bili kooperativni te pustili našeg mladog napadača za prve dvije martovske utakmice.


Novi razgovor

Nakon duela s Kostarikom, Demirović će se vratiti u Frajburg te odraditi karantin, kako bi bio u kadru za narednu klupsku utakmicu. Također, u srijedu je obavljen i razgovor sa Seadom Kolašincem, koji će imati još jedan sastanak sa čelnicima Šalkea, nakon kojeg će biti poznati svi detalji, odnosno, hoće li se i on morati vratiti u Njemačku s Demirovićem. Svi ostali pozvani reprezentativci trebali bi biti na raspolaganju selektoru Petevu za sve tri martovske utakmice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.