JUVENTUS

Alegri: Ne možete nikoga naučiti kako da bude trener

Došlo je do prirodnog kraja u Juventusu

Alegri i naš as. Arhiva

G. Š. / Sport klub

22.3.2021

Nekadašnji trener Juventusa Masimilijano Alegri (Massimiliano Allegri) poslije dvije godine šutnje riješio je da govori o razlozima svog odlaska iz kluba.

- Nisam govorio pune dvije godine, nadam se da sada neću pričati gluposti, rekao je Alegri kroz smijeh, a potom nastavio:

Različito mišljenje


- Došlo je do prirodnog kraja u Juventusu. Stalno se pričalo o negativnim stvarima, iako mislim da je imalo razloga da se fokusiramo i na pozitivne strane, nismo to radili. Stvorio se takav ambijent u kome smo predsjednik Anjeli i ja imali različito mišljenje o većini stvari i na kraju on je donio odluku o prekidu saradnje. Moram da kažem da i dalje imam dobar odnos sa njim, samo smo u tom trenutku prekinuli saradnju i ništa drugo.

Ipak, smatram da je punih pet godina vladala odlična hemija, uradili smo mnogo velikih stvari, odlične transfere… Bilo je zabavno… Ipak, uprava, predsjednik, Paratići i Nedved su odlučili da naprave promjenu. Rastanak mene i kluba na kraju sezone činio se kao logičan slijed događaja. Naravno niko ne može reći da je sretan kad izgubi posao.

Poslije Alegrija na klupu Juventusa je došao Sari, a potom Pirlo, koji u posljednje vrijeme trpi kritike. Iskusni stručnjak kaže da je nemoguće dati savjet nekome kako da postane trener.

Ponuda Reala


- Kako da objasnite nekome kako da bude trener? Morate da naučite da se nosite sa situacijama koje se non-stop mijenjaju i da se prilagođavate. Jako je bitna i komunikacija sa igračima. Morate da znate kako kome možete da priđete, nekoga morate da kaznite, a nekoga ne… Te stvari van terena koje se događaju i jako su bitne vas ne uče u trenerskoj školi, to je nešto što se individualno uči. Najbitnije je da postoji poštovanje između trenera i igrača.

Alegri je rekao da je imao ponudu Real Madrida godinu prije nego što je napustio Juventus.

- Real me je zvao prije tri godine, ali sam obećao Juventusu da ću ostati prema dogovoru. To je jedina ponuda koju sam imao, zaključio je Alegri.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.