KONFERENCIJSKA LIGA

Novo takmičenje koje odvaja žito od kukolja

Priliku da igra u Evropskoj ligi imat će samo prvak BiH i to uz preduslov da prođe prvo pretkolo Lige prvaka

Prva faza Konferencijske lige igrat će se u osam grupa po četiri tima. Promo

Piše: A. Milišić

29.3.2021

Vrata Evropske lige za klubove iz BiH su do daljnjeg zatvorena, pa će sva tri naša predstavnika koja su do sada igrala u njoj od ovog ljeta sreću morati potražiti u Konferencijskoj ligi

Razlog tome leži u poziciji na UEFA-inoj rang-listi zemalja, jer u Evropsku ligu mogu samo predstavnici država koje su plasirane do 15. mjesta, a BiH je u ovu sezonu ušla sa 36. pozicije. 


Novi sistem

Priliku da igra u Evropskoj ligi imat će samo prvak BiH i to uz preduslov da prođe prvo pretkolo Lige prvaka, jer je UEFA zajedno s novim takmičenjem predstavila i novi sistem kvalifikacija za period od 2021. do 2024. godine prema kojem poraženi iz preliminarne runde i prvog pretkola Lige prvaka idu u drugo pretkolo Konferencijske lige, za razliku od prethodnih godina kada su takmičenje nastavljali u drugom pretkolu Evropske lige.

Rasplet u prvenstvima širom Starog kontinenta još uvijek je daleko, ali smo reprezentativnu pauzu iskoristili da napravimo presjek kako bi sve to izgledalo danas, prema trenutnom stanju na tabelama.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Prema trenutnoj tabeli, prvi bh. predstavnik u Konferencijskoj ligi bio bi Široki Brijeg. Tim sa „Pecare“ bi se jedini mogao nadati statusu nosioca u prvom pretkolu, dok bi u ostala tri bio nenosioc. 

Za razliku od Širokobriježana, zbog slabog koeficijenta Borac i Velež (ili Tuzla siti/Klis, u slučaju osvajanja Kupa BiH), bili bi nenosioci i u prvom pretkolu. 

Dobra stvar je što u prvoj rundi kvalifikacija ne učestvuju klubovi iz zemalja rangiranih do 30. mjesta. Gledano po rejtingu, najteži rivali našim klubovima u žrijebu za prvo pretkolo bili bi Maribor, Suduva, Žilina, Dudelanž,...

U drugom pretkolu već se priključuju klubovi iz zemalja rangiranih od 15. do 30. mjesta, pa bi najteži potencijalni protivnici bili Partizan, Bazel, PAOK, AEK, Rozenborg, Astana, BATE, Kluž,...

Teški protivnici

Treće i četvrto pretkolo donose dosta ozbiljniji zadatak, jer su potencijali rivali, kako sada stvari stoje, Roma, Bajer Leverkuzen, Betis, Fenerbahče, Braga,…

Još jednom da naglasimo: ovo je presjek na reprezentativnoj pauzi, a mnogo toga će se sigurno promijeniti do kraja sezone, ali sigurno je da put do grupne faze Konferencijske lige za bh. klubove nije nimalo lak, iako je ovo treće po kvalitetu UEFA-ino klupsko takmičenje.

Motiv za naše klubove svakako bi trebao biti veći broj evropskih utakmica, solidna zarada i što je najvažnije, pobjede koje bi podigle BiH na rang-listi, kako bi u nekoj od narednih sezona takmičenje u Konferencijskoj ligi počinjali u drugom pretkolu.

Dakle, kada se sve sabere, bh. klubovi neće imati nimalo lak zadatak u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu, osim u prvom pretkolu. Plasman u grupnu fazu mogao bi se očekivati jedino od Sarajeva koje bi, ukoliko doživi eliminaciju u plej-ofu Evropske lige kao prošle godine, evropski put nastavilo u grupnoj fazi novog UEFA-inog takmičenja.

Nagradni fond

Prva faza Konferencijske lige igrat će se u osam grupa po četiri tima, a pobjednici će izboriti plasman u osminu finala, dok će drugoplasirane ekipe Konferencijske lige i trećeplasirane iz grupa Evropske lige igrati plej-of za preostala mjesta u osmini finala.

I u ovom takmičenju klubovi će imati priliku da zarade solidan novac, pa će tako Konferencijska liga podijeliti oko 240 miliona eura.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.