NION

UEFA odgodila odluku o reformi Lige prvaka

Puklo oko dogovora o TV pravima. Arhiva

G. Š. / BBC

30.3.2021

Izvršni odbor UEFA-e trebao je danas odobriti novi format Lige prvaka, takozvani "švicarski model", koji podrazumijeva potpunu reorganizaciju sadašnje grupne faze, umjesto koje bi se igrao jedinstveni ligaški sistem sa 10 utakmica. 

Pozivnice za dvije ekipe

Takmičenje bi se proširilo s 32 na 36 ekipe, a dijelile bi se i pozivnice za dvije ekipe s najjačim evropskim koeficijentom koje nisu osigurale plasman kroz domaće lige. Bio bi to jedan korak prema zatvorenom obliku evropske Superlige, koji najjači klubovi planiraju već neko vrijeme.

Mehanizam pozivnica osigurao bi da najbogatiji klubovi "de facto" stalno igraju Ligu prvaka, neovisno o poziciji u domaćem prvenstvu, a dodatne utakmice ugrozile bi održavanje nacionalnih kupova, budući da bi zahtijevale nove termine preko sedmice.


Naredni sastanak u aprilu

Međutim, "BBC" i "The Athletic" prenose kako je UEFA odgodila raspravu o novom formatu. Kamen spoticaja je, navodno, bio novac iz TV prava, budući da se najjači evropski klubovi, okupljeni u Europsko udruženje klubova (ECA), ne slažu sa svojim udjelom i utjecajem na raspodjelu komercijalnih prava. Ako ste ikada mislili da u savremenom nogometu postoji nešto bitnije od novca, eto vam odgovora.

Naredni sastanak Izvršnog odbora UEFA-e održat će se u aprilu...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.