KVALIFIKACIJE ZA SP

Safet Sušić iz Pariza za "Avaz": "Zmajevi" večeras na Grbavici nemaju šta izgubiti, a mogu puno dobiti

Francuzi igraju treći meč u osam dana, plus putovanje u Kazahstan (0:2), tako da će to, vjerovatno, na njih ostaviti malo traga, bez obzira na to što su u posljednjoj utakmici promijenili dosta igrača, rekao je Sušić

Safet Sušić. Arhiva

Piše: G. Šumar

31.3.2021

Legendarni Safet Sušić (65) pred današnji kvalifikacioni duel našeg državnog tima i aktuelnog svjetskog prvaka Francuske na Grbavici (20.45 sati) ističe da „Zmajevi“ nemaju šta izgubiti, a mogu puno dobiti.


Pobjeda imperativ

- Francuzi igraju treći meč u osam dana, plus putovanje u Kazahstan (0:2), tako da će to, vjerovatno, na njih ostaviti malo traga, bez obzira na to što su u posljednjoj utakmici promijenili dosta igrača, rekao je Sušić za „Dnevni avaz“.

Kako je dodao, Francuzi su ipak pod određenim pritiskom.

- Oni moraju pobijediti na Grbavici, jer ukoliko to ne urade, mogu imati problem za osvajanje prvog mjesta. Ipak, Ukrajina je u stanju da pobijedi u svim utakmicama do kraja kvalifikacija, pa i Francusku u Kijevu. Zbog toga je Francuzima pobjeda imperativ, jedini rezultat koji odgovara. A što se nas tiče, malo sam analizirao ovaj start, mi smo jedina reprezentacija u našoj grupi koja je ostvarila plan, bez obzira na rezultat utakmice na Grbavici. Jer, ako ćemo biti realni, Finci su kiksali protiv nas kod kuće (2:2), Francuzi u Parizu s Ukrajinom (1:1), a Ukrajinci u Kijevu protiv Finske (1:1).

Plasman naše reprezentacije zavisi od utakmica s Ukrajinom, Kazahstanom i još jednog domaćeg duela s Fincima, a ne od duela s ''Trikolorima''.


Safet Sušić. Arhiva

- Mi smo zasad u izuzetno dobroj situaciji. Dva puta trebamo pobijediti Kazahstan, te kod kuće Fince i Ukrajince i to je 12, odnosno 13 bodova. Ako još uzmemo bod u Kijevu, sa 14 bodova smo sigurno drugi. Prema tome, u duelu s Francuzima nemamo šta izgubiti, a možemo puno dobiti. Ipak, predstojeći duel igramo s apsolutnim favoritom, koji će igrati s najboljom ekipom, analizira Sušić.

Ipak, kako ističe, sve opcije su moguće.

- Francuzi su svjesni da će ući u probleme ako nas ne pobijede. No, u fudbalu su iznenađenja i moguća i svakodnevna. U svakom kolu uvijek ima barem po jedno iznenađenje. Naprimjer, Španija u 1. kolu kod kuće nije pobijedila Grčku... Zašto i mi ne bismo mogli napraviti iznenađenje na Grbavici? Francuzi jesu veliki favoriti, ali mi u toj utakmici nemamo šta izgubiti, a možemo puno dobiti.


Obraćanje Makrona

Neizbježna tema i u sportskim razgovorima je epidemiološka situacija u svijetu.

- Ovdje bi se u srijedu navečer (danas) trebao obratiti predsjednik Francuske Makron (Emmanuel Macron), još čekaju rezultate poslije uvođenja posljednjih mjera. Ako se situacija bude pogoršala, vjerovatno će ponovo sve zatvoriti. Uglavnom, situacija nije dobra, kao ni nigdje u svijetu. Znam da i kod nas nije dobra situacija, te da je poboljšano stanje u Engleskoj i Izraelu zahvaljujući vakcinaciji. Oni puno vakcinišu i imaju dobre rezultate... S druge strane, kod nas me i ne čudi što je takva situacija, jer ipak (pre)dugo je sve bilo otvoreno - naglašava Sušić.

Na konstataciju da se jučer pojavila informacija da bi se u FBiH mogli otvoriti kafići i restorani, popularni Pape dodaje:

- Ovdje nema šanse da se restorani, kafići otvore prije jeseni, to je posljednji segment koji će se vraćati u normalu. Jedino što ovdje neće da zatvore su škole, do posljednjeg trenutka. Ostalo je sve zatvoreno, a zabrana kretanja je od 19 do 6 sati. Treba se čuvati, ništa drugo.

Bez velikog opterećenja

Sušić ističe da je problem naše reprezentacije to što nikada nije bila u stanju da se kvalitetno zatvori.

- Nismo u stanju da odigramo kao Ukrajinci prošle sedmice u Parizu, odnosno da stanemo s osam ili devet igrača nazad, iza lopte. Mi hoćemo da igramo protiv svakoga, da se nadigravamo, a to nam može biti problem protiv Francuza. Jer, ako njima ostaviš puno prostora, ako izađeš i pokušaš ih napasti, tu može biti opasno jer imaju strahovito brze igrače. Ako im ostaviš prostor, mogu svašta da naprave - rekao je Sušić i dodao da naš tim u današnji meč treba ući bez velikog opterećenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.