KVALIFIKACIJE ZA SP

Vahid Halilhodžić za "Avaz": Uspjeh "Zmajeva" donio bi radost napaćenom narodu

S pravom možemo biti nezadovoljni suđenjem, rekao je legendarni fudbalski stručnjak

Vahid Halilhodžić. Arhiv

Piše: G. Šumar

2.4.2021

Naš proslavljeni fudbalski stručnjak Vahid Halilhodžić (68) "Zmajeve" je protiv Francuza bodrio iz Rabata, gdje je uspješno, plasmanom na Afrički kup nacija, završio još jednu reprezentativnu akciju.


Pravljenje igre

- Mislim da naša reprezentacija nije bila loša protiv svjetskog prvaka, momci su se borili, htjeli su da naprave pozitivan rezultat. Malo nam je falilo za to, ali kad igraš protiv velikih ekipa, i mala nepažnja je dovoljna da izgubiš utakmicu. Francuzi su igrali tek toliko da pobijede tu utakmicu - analizira Halilhodžić.

Za ''Zmajeve'' ima samo riječi hvale.

- Mislim da je kod naših momaka bila prisutna borbenost, kao i želja, tako da je šteta što protiv svjetskog prvaka nismo napravili pozitivan rezultat koji bi bio podstrek za samopouzdanje u narednim utakmicama. Također, donio bi i barem malo radosti tom našem napaćenom narodu...

Naš tim je bio dobro organiziran, s tim što nam je, smatraju mnogi stručnjaci, u veznom redu nedostajao jedan brži fudbaler koji bi mogao iznijeti loptu i pridodati se napadu, kao što je to u Helsinkiju radio Amer Gojak, ali i ući u šansu, gurnuti zadnji pas.

- Jeste, trebao nam je neko brži... Također, fali nam malo brzine i u prvom redu. Jer, kad imaš jednog centarfora kao što je Edin Džeko, njemu više trebaju bočne lopte. Ne može loptu tražiti u dubini, nego s bočnih strana, na centaršuteve. Treba napraviti takvu igru da probijamo po bočnim pozicijama te da centaršutevi idu prema njemu. To je njegov najjači kvalitet.

Nakon poraza od Francuske ne treba biti razočaran. Treba se okrenuti borbi za drugo mjesto, te pozitivne rezultate tražiti protiv Ukrajine, Finske, Kazahstana. Tu trebamo tražiti pobjede, a Francuska je ipak svjetski prvak. No, činjenica je da nam je u srijedu malo nedostajalo da, u najmanju ruku, ostvarimo neriješen rezultat. Da li je bio barem jedan penal za nas u one dvije-tri situacije - s pravom možemo negodovati, ali to je tako kada igraš protiv velikih ekipa. Htjeli mi to ili ne, sudije su više naklonjene velikim timovima. To je tako - ističe on.


Krunić i penal

Na konstataciju da čak i francuski mediji izvještavaju da je prekršaj nad Radetom Krunićem bio za penal, Halilhodžić dodaje:

- I ja mislim isto tako, s pravom možemo biti nezadovoljni suđenjem. Ali tako je i na svjetskim prvenstvima, gdje se prave velike greške u korist velikih ekipa. Protektirani su samo zato što su veliki. No, vratimo se utakmici... Mislim da imamo dobru bazu za nastavak rada. Ne treba gubiti ni volju, ni želju, ni snagu, nego samo stremiti tome da se ostvari podvig za plasman na drugo mjesto - zaključio je naš proslavljeni fudbalski stručnjak

Imam puno ambicija

Halilhodžić je odveo reprezentaciju Maroka na Afrički kup nacija i ostvario zacrtani cilj.

- Već godinu pripremam jednu ekipu... Uvjerljivo smo na prvom mjestu, ali nije to još ono što želim. Imam puno ambicija i znam šta radim. Trebam istrajati na tim svojim viđenjima, iako ima i kritika, jer znam kakav kvalitet moraš imati za Svjetsko prvenstvo, i tehničko-taktički i moralni. Da bi ostvario dobar rezultat, to se mora dobro pripremiti - rekao je Halilhodžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.