STRUČNJACI

Ćiro Blažević: Nogomet je takav, stvari treba prelomiti, riješiti oštro i direktno, često nema blagog načina

Mogao bih o takvim situacijama napisati roman, nekoliko knjiga, toliko sam ih prošao u karijeri. Ali, neću ništa previše pričati

Miroslav Ćiro Blažević. Arhiva

G. Š. / Sportske novosti

3.4.2021

Često u sličnim situacijama znamo reći: “Ćiro bi to napravio ovako”... Kad je atmosfera u momčadi narušena, kad se čini da nestaje “hemije”, kad momčad treba razbuditi i, kako sam voli reći, galvanizirati, onda je Ćiro prava adresa. Dakle, što bi Miroslav Ćiro Blažević napravio sad, dva mjeseca prije Evropskog prvenstva, na Dalićevom mjesto, kad je selektor nogometne reprezentacije Hrvatske sam izjavio da atmosfera u momčadi nije više tako idealna, da ne pušu svi u isti zajednički rog? I kad neki mladi igrači, kao što kaže Lovren, ne respektiraju senatore...


- Mogao bih o takvim situacijama napisati roman, nekoliko knjiga, toliko sam ih prošao u karijeri. Ali, neću ništa previše pričati. Jer, jednom kad sam nešto kazao o jednom igraču, dobio sam nazad! Vidio sam da nešto ne valja, ali nisam sasvim unutra, ne znam što se događa, koji je konkretan problem, pa ne mogu reći niti rješenje - kazao je za "Sportske novosti", rijetko suzdržano, Ćiro Blažević.

Ipak, onako usput pristao je kazati ovo:

- Znate, nogomet je takav, stvari treba prelomiti, riješiti oštro i direktno, često nema blagog načina, iako svi mi želimo da se sve riješi lijepo. Stvarno ne znam na što je mislio Dalić, što tačno ne valja, možda se i čujemo, pa porazgovaramo. Ali, siguran da se to, štogod bilo, mora riješiti, nema izbora, rekao je Ćiro.

Nešto kao s Kalinićem na Svjetskom prvenstvu? Tada je Dalić pokazao da zna koristiti i batinu, ne samo mrkvu?

- To je bilo nešto drugačije, Kalinić se tada, zapravo, sam otpisao, ovo je izgleda nešto drugo, konstatuje Travničanin..

Ćiro je često znao reći da trener živi dok ga igrači prate, dok ga bezuvjetno slijede. Jesu li ove izjave koje su zadnja dva-tri dana izašle iz reprezentativne svlačionice neki znak da Dalić više ne kormilari sigurno svojom “mornaricom”, da mu kopni autoritet u momčadi?

- Ni slučajno! Poznajem Dalića, njegov je autoritet neupitan, nije nimalo narušen. Kako će reagirati, ne znam, kažem, ne znam na što je mislio i što je tačan problem, ali uvjeren sam da će Dalić detektirati problem i naći pravo rješenje. Kao što je i dosad rješavao probleme, pronaći će on ponovno hemiju u momčadi.


Dalić je odličan trener, lukav i mudar

Znači, Ćiro je optimist prije Eura, vjeruje da će Hrvatska na kontinentalnoj smotri izgledati bolje nego u ovom zadnjem razdoblju, da ćemo se opet veseliti velikim pobjedama?

- Apsolutno, u to sam uvjeren. Dalić je odličan trener, lukav i mudar, svjestan je svega i ne sumnjam da ćemo na Euru, kad bude najpotrebnije, pod njegovim kormilom opet biti snažni - zaključio je Ćiro.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.