PRIJETILA IM KAZNA

Detalji rasističkog skandala u Kadizu, fudbaleri Valensije bili prisiljeni vratiti se na teren

Dijakabi zamolio saigrače da nastave meč

Meč bio prekinut na 20 minuta. AGENCIJE

A. Vatreš

5.4.2021

U susretu 29. kola španske La Lige Kadiz je pobijedio Valensiju s 2:1, no susret je obilježio rasistički ispad zbog kojeg je dvoboj bio prekinut na 20 minuta.

Nogometaši Valensije napustili su teren u 30. minuti susreta nakon što je defanzivac Muktar Dijakabi (Mouctar Diakhaby) optužio protivnika za rasizam. Španski mediji navode kako je francuskog defanzivca na rasnoj osnovi vrijeđao Kadizov defanzivac Huan Kala (Juan Cala).

Igrači su se na kraju vratili na teren, ali bez Francuza koji je zatražio zamjenu. Iz Valensije su poručili kako su bili prisiljeni vratiti se pod prijetnjom kazne.

- Klub niti u jednom trenutku nije pozvao igrače da se vrate na teren. Sudija je prenio igračima potencijalne posljedice nevraćanja na teren. Igrači su bili prisiljeni igrati pod prijetnjom kazne - poručili su s Mestalje, prenosi Hina.

- Ovo što se danas dogodilo nikad se više ne bi smjelo ponoviti u nogometu - dodali su iz tabora "Šišmiša".

Trener Valensije Havi Grasija (Javi Gracia) rekao je kako je Dijakabi "ozbiljno potresen" naglasivši kako je njegovoj ekipi rečeno da bi mogli biti sankcionirani ako se ne vrate na teren.

- Razgovarali smo s Dijakabijem, rekao je da nije u mogućnosti igrati, ali razumio je da se moramo vratiti jer nam prijete sankcije," rekao je trener.

Defanzivac Hoze Gaja (Jose Gaya) je dodao kako bi ostali u svlačionici da je to njihov saigrač zatražio.

- Dijakabi nas je zamolio da igramo dalje, ne bismo to učinili da on to nije učinio - kazao je Gaja dodavši kako je čuo što je Kala dobacio njegovom saigraču.

- Dijakabi je skrhan, bila je to vrlo ružna uvreda koju neću ponoviti - kazao je.

Kadizov trener Alvaro Servera (Cervera) je nakon utakmice rekao kako mu je Kala kazao da nije vrijeđao protivničkog igrača.

- Vjerujem mu - rekao je Servera. Iz Cadiza su se potom i službeno oglasili.

- Protivimo se bilo kojoj situaciji rasizma ili ksenofobije, ko god da je njezin autor, i radimo na njezinom iskorjenjivanju. Svi počinitelji tih zločina, bili oni iz našeg tima ili ne, moraju to platiti. Ne sumnjamo u iskrenost svih članova naše ekipe, koji su čvrsti borci protiv rasizma, čiji je stav uvijek bio uzoran u svim odigranim utakmicama.

Rezultat je bio 1-1 kada je došlo do prekida. Cadiz je poveo upravo preko Cale u 14. minuti, izjednačio je Gameiro pet minuta kasnije, a pobjedu domaćinu donio je Lopez u 88. minuti.

"Ono što smo danas izgubili nije utakmica, danas je izgubljeno poštovanje i duh nogometa i sporta," dodali su iz Valencije.

Cadiz je trenutačno na 13. mjestu sa 32 boda, dok je Valencija stepenicu više s bodom više.

U vodstvu je Atletico Madrid sa 66 bodova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.