INTERNACIONALCI

Hamza Čataković iz Trenčina za „Avaz“: Svakome bih preporučio da dođe igrati u Slovačku

I infrastruktura je na veoma dobrom nivou u odnosu na Bosnu i Hercegovinu

Hamza Čataković. Arhiva

Piše: G. Šumar

8.4.2021

Odlazak u slovački Trenčin za napadača Hamzu Čatakovića (24) se pokazao kao pun pogodak. Podsjetimo, Čatakovićeva karijera profesionalne konture dobila je u FK Sarajevo, gdje se – nakon odrađenog omladinskog staža, nije naigrao i u ljeto 2017. godine se otisnuo u inozemstvo. Prešao je u slovački Trenčin i vremenom postao najbolji igrač.

Danas mladim fudbalerima može poslužiti kao primjer da u profesionalizmu nema odustajanja. Malo je onih koji znaju kroz šta je sve morao proći da bi ostvario svoje snove... Sve mu je to pomoglo da sazrije, kako fizički, tako i psihički...


Top-forma

Na posljednjih pet utakmica Čataković je postigao pet pogodaka. Top-forma u kojoj se nalazi bila je povod za razgovor.

- Već skoro četiri godine sam u Slovačkoj. Mnogi me pitaju je li vrijeme za transfer, ali ja se time ne opterećujem. Igram redovito, zabijam golove, poštuju me u klubu... – rekao je Čataković za „Dnevni avaz“ i dodao:

- Danas je sa mnom tu i supruga.

U dosadašnjem dijelu prvenstva postigao je 10 golova, uz dvije asistencije. O slovačkoj ligi ima visoko mišljenje.

- Slovačka liga nije baš lagana, igra se kvalitetno, ima i dosta mladih igrača. Svi žele jedno, a to je da se dokažu i afirmiraju. Svakome bih preporučio da dođe igrati ovdje. I infrastruktura je na jako dobrom nivou u odnosu na Bosnu i Hercegovinu - konstatira nekada velika nada kluba s Koševa.


Nastavak karijere

Pod ugovorom je do kraja sezone.

- Svi mi imamo neke svoje snove, pa tako i ja. Ima dosta zanimljivih i privlačnih liga. Ako bih već mogao birati, volio bih da to bude liga u kojoj se igra otvoreni fudbal s dosta šansi i golova – zaključio Čataković koji se nada da će na njegove dobre igre pažnju obratiti i selektor Ivajlo Petev (Ivaylo).


Prati FK Sarajevo

Čataković je prve fudbalske korake napravio u Mladosti iz Polja kod Cazina, odakle je otišao u Sarajevo.

- Vrijeme provedeno u Sarajevu nikada neću zaboraviti. S dosta momaka sam i danas u kontaktu... Drago mi je vidjeti da Sarajevo igra jako dobro i da je lider u bh. fudbalu. Siguran sam da će i ove godine osvojiti titulu - ističe Čataković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.