LIGA PRVAKA

Vlado Čapljić iz Beograda za "Avaz": Očekujem u finalu Bajern i Real Madrid

Bavarci igraju najbrže od svih ekipa

Vlado Čapljić. Arhiva

Piše: G. Šumar

10.4.2021

Uprkos domaćem porazu (2:3) Bajerna od PSG-a, u prvoj četvrtfinalnoj utakmici Lige prvaka, nekadašnji as Željezničara, Partizana, zagrebačkog Dinama, te reprezentativac bivše SFRJ Vlado Čapljić (58) očekuje da će Bavarci nadoknaditi minus u Parizu, te otići i do finala. Čak prognozira da će i odbraniti titulu...

Najbrži tim

- Bajern i PSG su odigrali strašnu utakmicu, ali to sam i očekivao, jer imaju takve ekipe, i timski i individualno, rekao je Čapljić, koordinator omladinskih kategorija beogradskog Partizana, te dodao:

Bez obzira na ovaj rezultat, moj favorit je Bajern. Domaći teren, pogotovo u ovim okolnostima, nije nikakva prednost. Zbog toga s nestrpljenjem čekam revanš. Dešavalo se i ranije da velike ekipe izgube kod kuće, a u gostima naprave veliki preokret i nadoknade minus.

Ističe da Bajern igra najbrže od svih ekipa u Ligi prvaka.

- Od Leroja Sanea po desnom boku, do Kingslija Komana na lijevom... No, u srijedu protiv PSG-a, ipak, nisu imali Roberta Levandovskog. Nedostajao je puno, jer pomenuti igrači dođu do centaršuta, ali onda stanu jer nema nikoga - nema Levandovskog koji pokriva cijeli šesnaesterac. Očekujem otvorenu utakmicu u revanšu i dalje tipujem na Bajern. Očekujem finale Bajern – Real Madrid.

I pored velikih problema na početku sezone, Čapljić konstatira da se Real konsolidirao.

- Bilo je i uspona i padova, i promjena igrača, ali Zinedin Zidan se opet vratio na stare, provjerene igrače. To su Toni Kros, Luka Modrić, Kerim Benzema... Oni imaju iskustva, a na kraju krajeva, još se mogu iskoristiti - analizira Čapljić.


Top-ekipe

Mančester siti je pobijedio Borusiju Dortmund „samo“ sa 2:1, ali to će, kako ocjenjuje naš sagovornik, timu Pepa Gvardiole (Guardiola) biti dovoljna prednost za plasman u polufinale.

- I u Ligi prvaka imaju, tako da kažem VIP ekipe, te one koje nisu na tom top-nivou, a to je Dortmund. Ipak, „nešto“ mu fali da to bude. Igrači Dortmunda imaju i energije, i kvaliteta, ali još nemaju top-fudbalere. Imaju potencijal za neke igrače koji trebaju biti top, ali još nisu to. Naprimjer, i u prvenstvu imaju velike oscilacije, što je svojstveno za mladu ekipu. Nemaju kontinuitet, odigraju vrhunski i kad očekuješ da će tako nastaviti, dođe do pada, podsjeća Čapljić i dodaje da je duel Porto – Čelzi (0:2) već riješen.

- Tek sada vidimo koliko problema ima Juventus koji je eliminiran od Portugalaca, zaključio je Sarajlija s beogradskom adresom.

Žao mi je Želje

Redovno prati Željezničar, gdje je bio i šef stručnog štaba.

- Žao mi je Želje, jer ipak, ovo je jubilarna godina u kojoj klub slavi 100. rođendan. A došao si u situaciju, naravno nije namjerno, da nećeš osvojiti nijedan trofej, a pod velikim upitnikom je i plasman u Evropu. Teško će Željo ove godine doći do Evrope, baš teško, sjetnim glasom je rekao Čapljić, te dodao:

- Velika šteta... Sad kad gledam stadion Grbavica, ne bih ga prepoznao, ali...

Dobro mi je u Partizanu

- U Partizanu radim kao koordinator, a sad sam malo prišao i prvom timu. Pored selektiranja igrača, u posljednje vrijeme i skautiram za prvi tim. Iskren da budem, dobro mi je na ovom mjestu - rekao je Čapljić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.