246. MEĐUSOBNI OGLED

Tok utakmice / El Klasiko: Realu pobjeda u spektakularnom derbiju protiv Barcelone

Šampionska trka u La Ligi odavno nije bila uzbudljivija

Teški uslovi za igru. AFP

Piše: A. M.

10.4.2021

Fudbaleri Real Madrida savladali su Barcelonu sa 2:1 u "El Klasiku" odigranom u okviru 30. kola španske Primere na stadionu "Alfredo di Stefano". Ovom pobjedom Real se bodovno poravnao na vrhu sa gradskim rivalom Atletikom i prestigao Barcelonu koja sada ima bod manje od večerašnjeg rivala. Na portalu "Avaza" mogli ste uživo pratiti tekstualni prijenos najveće utakmice španskog fudbala.

90' - Kraj! Real je pobijedio Barcelonu sa 2:1.

90' - Drugi žuti karton za Kazemira nakon faula nad Mesijem. Prekršaj u zoni šuta. Kurtoa bez problema hvala loptu nakon udarca Mesija.

88' - Žuti karton za Kazemira nakon neopreznog starta.

84' - Drama u finišu meča. Igrači Barcelone traže penal, ali se sudija oglušio na njihove žalbe.

80' - Posljednjih 10 minuta. Bez uzbuđenja u ovim trenucima.

73' - Opao je tempo igre u posljednjih nekoliko minuta.

69' - Načo je faulirao Mesija u zoni šuta. Dobra prilika za Barcelonu da iz prekida ugrozi gol protivnika.

66' - Sijevnula je kontra Reala, Vinisijus je sam išao ka golu Ter Štegena i odigrao loptu u sredinu ka Benzemi, ali Arauho raščišćava opasnost.

63' - Velika šansa za Barcelonu, ali Kurtoa spašava Real.

62' - Stativa saveznik Barcelone. Nakon udarca Vinisijusa lopta se od Arauha odbila do stative.

60' - GOL! Barcelona smanjuje na 2:1. Mingeza sjajno pogađa i daje nadu svojoj ekipi da može do boda.

51' - Teški uslovi za igru na stadionu "Alfredo di Stefano". Snijeg koji pada jakim intenzitetom otežava fudbalerima i jedne i druge ekipe.


48' - Obje ekipe krenule su ofanzivno u drugom poluvremenu.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

45' - Kraj prvog poluvremena. Real potpuno zasluženo vodi 2:0.

44' - Tresla se stativa gola Reala i to nakon Mesijevog ubačaja iz kornera.

34' - Barcelona je sada bila miljenik sreće. Sijevnula je kontra Reala. Valverde je pogodio stativu, lopta se odbila do Vaskeza čiji udarac krajnjim naporom brani Ter Štegen.

28' - GOL! Real vodi 2:0. Kros pogađa iz slobodnog udarca. Lopta je na putu do gola zakačila Arauha i prevarila Ter Štegena.

26' - Arauho ruši Vinisijusa na ivici kaznenog prostora i za to dobija žuti karton. Dobra prilika za Real.

22' - Prekršaj za Real u zoni šuta. Pedri dobija žuti karton za start nad Kazemirom. Benzema šutira visoko preko gola.

18' - Barcelona preuzima terensku inicijativu.

14' - GOL! Real vodi 1:0! Kakva majstorija Benzeme. Sjajno je Francuz reagovao na centaršut Valverdea i atraktivno petom zatresao mrežu rivala.


13' - Solo prodor Vinisijusa zaustavljen na 10-ak metara od gola.

10' - Prva šansa za Barcelonu, ali bez promjene rezultata. 

3' - Početno ispitivanje snaga na stadionu "Alfredo di Stefano".

1' - Utakmica je počela. S centra su krenuli fudbaleri Barcelone.

Na tabeli Primere trenutno vodi Atletiko Madrid sa 66 bodova, u stopu ga prati Barcelona s jednim manje, dok Real ima tri manje od gradskog rivala.

Poznati su sastavi za meč na stadionu "Alfredo di Stefano". Ronald Kuman (Koeman) je odlučio da Miralema Pjanića ostavi na klupi za rezerve.

Katalonci na megdan Realu dolaze nakon sjajne serije od 19 uzastopnih mečeva bez poraza u domaćem prvenstvu, a Real je napokon uhvatio pravi ritam i pobjedom nad Liverpulom u četvrtfinalu Lige prvaka podigao samopouzdanje pred ogled s velikim rivalom.

Zinedin Zidan (Zinedine Zidane) je uoči susreta poručio da ovaj meč nije odlučujući i da je, bez obzira na ishod "El Klasika", Atletiko i dalje favorit za titulu.

- Atletiko je favorit za titulu, jer ima prednost. Mi ćemo se boriti do kraja, ovo je takmičarska liga i sve je moguće. Meč s Barcelonom nosi samo tri boda, kao protiv Kadiza ili Eibara. Utakmica iste važnosti kao svaka druga, samo je rivalstvo veće – mirno je najavio meč trener Reala.


S druge strane, Ronald Kuman je s većom dozom samopouzdanja govorio o derbiju.

- Nakon dobrih rezultata u posljednje vrijeme, imamo mnogo samopouzdanja, ali i Real je napredovao. Borimo se za titulu i zato je ovaj meč veoma važan. Igramo protiv velikog tima, s velikim igračima i impresivnim trenerom. To je ekipa koja zna igrati velike utakmice - naglasio je šef stručnog štaba Barcelone.

Međusobni dueli

U posljednjih pet međusobnih duela, Real i Barcelona imaju po dvije pobjede uz jedan remi, a priliku da upiše prvi nastup u najvećem španskom derbiju imat će i naš Miralem Pjanić, kojem trener katalonske ekipe nije ukazao povjerenje u prvom ovosezonskom "El Klasiku" igranom u oktobru. Real je tada slavio pobjedu rezultatom 1:3, a naš reprezentativac poraz svog tima odgledao je s klupe za rezerve.

Pjanić je propustio posljednjih pet utakmica Barcelone u španskom prvenstvu, od toga je jedan meč bio van stroja zbog povrede, a četiri je presjedio na tribinama, odnosno, novoj klupi za rezervne igrače.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.