NJEMAČKA

Funkel prekinuo penziju kako bi pomogao Kelnu

Naslijedio Gizdola

Funkel: Vjeruje u opstanak. AGENCIJE

A. Vatreš

12.4.2021

Već penzionisani 67-godišnji nogometni stručnjak Fridhelm Funkel (Friedhelm) odlučio se ponovno aktivirati i do kraja ove sezone vodit će Keln u pokušaju da spasi prvoligaški status.

Keln je u nedjelju doživio poraz 2:3 na domaćem terenu od Majnca, direktnog protivnika u borbi za opstanak, te šest kola prije kraja prvenstva s 23 boda zauzima predzadnje, 17. mjesto u Bundesligi. Herta i Arminija Kelnu bježe za tri, a Majnca za četiri boda.

U posljednjih osam kola Keln je osvojio svega dva boda, a odmah po porazu od Majnca vodstvo kluba odlučilo je raskinuti ugovor s dojučerašnjim trenerom Markusom Gizdolom (Gisdol), koji je na klupi bio 18 mjeseci i prošle godine uspio zadržati prvoligaški status.

Funkel će u utorak voditi prvi trening, a u ponedjeljak je predstavljen javnosti.

- Čvrsto vjerujem da je moguće ostvariti zacrtani cilj, a to je ostanak u Bundesligi. Igra tima čini me optimistom. Podizanje morala ekipe je moj najvažniji zadatak. Ekipa je najvažnija. Uspijevao sam to prenijeti na tim u svim klubovima koje sam vodio - rekao je Funkel, prenosi Hina.

Na popisu mnogih klubova koje je vodio u Bundesligi već je bio i Keln (2002. - 2003.), a posljednji klub koji je vodio bila je Fortuna Dizeldorf, od marta 2016. do januara 2020.

- Veselim se ovom zadatku. Još šest sedmica ću raditi ono u čemu doista uživam - zaključio je Funkel pod čijim će vodstvom Keln u subotu gostovati kod Bajera u Leverkuzenu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.