FINANSIJSKI PROBLEMI

Austrijski velikan ostao bez licence, prijeti mu izbacivanje u treću ligu

Osam dana za žalbu

Bečki klub 24 puta bio prvak Austrije. AGENCIJE

A. Vatreš

13.4.2021

Jedan od najtrofejnijih austrijskih nogometnih klubova Austria Beč nije dobio licencu za takmičenje u idućoj sezoni, objavila je austrijska Bundesliga.

Vodstvo kluba koji je 24 puta bio austrijski prvak, a 27 puta pobjednik nacionalnog Kupa sada ima osam dana za žalbu. Ukoliko bečki klub i u drugoj instanci ostane bez licence, ostaje mu žalba Arbitražnom sudu koji nije tijelo Bundeslige i donosi konačnu odluku umjesto suda.

- Važno je da, unatoč pandemiji, postupak licenciranja obavljamo prema uobičajenoj proceduri i u duhu regularnosti takmičenja. Čak i u ovo izazovno vrijeme, naš je glavni prioritet da se prvenstvo odlučuje na terenu - kazao je predsjednik Bundeslige Kristijan Ebenbauer (Christian Ebenbauer), prenosi Hina.

Austrija se bori s velikim finansijskim problemima. Posljednje godišnje izvješće pokazalo je obaveze od 78 miliona eura. Samo u sezoni 2019/20. klub je ostvario gubitak od 18,8 miliona eura.

- Zahvaljujući odluci o licenci koju smo dobili, tačno znamo koje zahtjeve moramo ispuniti i na što se moramo usredotočiti. Učinit ćemo sve da na vrijeme pružimo dodatne informacije - rekao je predsjednik kluba Frank Hensel za klupsku stranicu.

Ostalih 11 prvoligaša je dobilo licence, a od drugologaša Austrija Klagenfurt, Vaker Inzbruk i GAK su dobili pravo nastupa u najvišoj ligi u slučaju promocije.

Proces izdavanja licenci za igranje u Bundesligi (1. i 2. liga) se završava 31. maja. Ukoliko Austrija ostane bez licence seli u treći razred austrijskog nogometa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.