ODLUKE

Italijani dozvolili gledatelje na Euru

Rim je jedan od 12 gradova koji bi trebao biti domaćin

A. Vatreš

Stadion Olimpiko

Foto: AGENCIJE


Talijanska vlada dozvolila je povratak gledatelja na utakmice skorašnjeg evropskog nogometnog prvenstva na rimskom stadionu Olimpiko s namanje 25 posto kapaciteta stadiona, navodi se u priopćenju Italijanskog nogometnog saveza (FIGC).

- Ova vladina odluka predstavlja sjajnu vijest koju ćemo odmah prenijeti UEFA-i - poručio je predsjednik FIGC-a Gabriele Gravina.

- Ovo je poruka velikog povjerenja i izvanredne vizije. Italija se pokazala hrabrošću, Italija koja se bori protiv pandemije i istodobno radi na sigurnom ponovnom pokretanju prema jasnom i definiranom programu i kalendaru - dodao je Gravina zahvalivši se premijeru Mariu Dragiju (Draghi), te ministru zdravstva Robertu Speranci (Speranza), prenosi Hina.

U ponedjeljak je čelnik Nacionalnog zdravstvenog vijeća Franko Lokateli (Franco Locatelli) poručio kako je rok koji je UEFA dala Rimu da preciznije definira broj gledatelja koji bi mogli prisustvovati utakmicama EP-a prekratak. Međutim, Italija se našla u situaciji prihvatiti UEFA-in uvjet ili izgubiti mečeve.

Rim je jedan od 12 gradova koji bi trebao biti domaćin EURO-a (11. juna - 11. jula), a upravo će se u "Vječnom gradu" otvariti EURO 11. juna utakmicom između Italije i Turske. Na Olimpiku će se igrati i utakmice Italija - Švicarska (16. juni), Italija - Vels (20. juni), te jedan susret četvrtfinala.

Rim je tako postao deveti grad koji će dozvoliti povratak dijela navijača na tribine. Prije njega to su učinili i Amsterdam, Baku, Bukurešt, Budimpešta, Kopenhagen, Glazgov, London i Sankt Peterburg, dok Bilbao, Dablin i Minhen moraju do 19. aprila pružiti informacije o svojim planovima.

Podsjetimo, London je potvrdio minimalni kapacitet od 25 posto za tri utakmice u grupi i osminu finala, a nada se da će potvrditi veći kapacitet stadiona za polufinale i finale početkom juna.

Glazgov je potvrdio kapacitet stadiona između 25 i 33 posto, a isti su kapacitet najavili i Amsterdam, Bukurešt i Kopenhagen.

Sankt Peterburg je potvrdio kapacitet od 50 posto, s mogućnošću povećanja kapaciteta do kraja aprila, a Budimpešta namjerava ugostiti gledatelje s punim kapacitetom, uz pridržavanje strogih uvjeta za ulazak na stadion.

Baku je također, potvrdio kapacitet od 50 posto.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na