ODLUKE

Italijani dozvolili gledatelje na Euru

Rim je jedan od 12 gradova koji bi trebao biti domaćin

Stadion Olimpiko. AGENCIJE

A. Vatreš

13.4.2021

Talijanska vlada dozvolila je povratak gledatelja na utakmice skorašnjeg evropskog nogometnog prvenstva na rimskom stadionu Olimpiko s namanje 25 posto kapaciteta stadiona, navodi se u priopćenju Italijanskog nogometnog saveza (FIGC).

- Ova vladina odluka predstavlja sjajnu vijest koju ćemo odmah prenijeti UEFA-i - poručio je predsjednik FIGC-a Gabriele Gravina.

- Ovo je poruka velikog povjerenja i izvanredne vizije. Italija se pokazala hrabrošću, Italija koja se bori protiv pandemije i istodobno radi na sigurnom ponovnom pokretanju prema jasnom i definiranom programu i kalendaru - dodao je Gravina zahvalivši se premijeru Mariu Dragiju (Draghi), te ministru zdravstva Robertu Speranci (Speranza), prenosi Hina.

U ponedjeljak je čelnik Nacionalnog zdravstvenog vijeća Franko Lokateli (Franco Locatelli) poručio kako je rok koji je UEFA dala Rimu da preciznije definira broj gledatelja koji bi mogli prisustvovati utakmicama EP-a prekratak. Međutim, Italija se našla u situaciji prihvatiti UEFA-in uvjet ili izgubiti mečeve.

Rim je jedan od 12 gradova koji bi trebao biti domaćin EURO-a (11. juna - 11. jula), a upravo će se u "Vječnom gradu" otvariti EURO 11. juna utakmicom između Italije i Turske. Na Olimpiku će se igrati i utakmice Italija - Švicarska (16. juni), Italija - Vels (20. juni), te jedan susret četvrtfinala.

Rim je tako postao deveti grad koji će dozvoliti povratak dijela navijača na tribine. Prije njega to su učinili i Amsterdam, Baku, Bukurešt, Budimpešta, Kopenhagen, Glazgov, London i Sankt Peterburg, dok Bilbao, Dablin i Minhen moraju do 19. aprila pružiti informacije o svojim planovima.

Podsjetimo, London je potvrdio minimalni kapacitet od 25 posto za tri utakmice u grupi i osminu finala, a nada se da će potvrditi veći kapacitet stadiona za polufinale i finale početkom juna.

Glazgov je potvrdio kapacitet stadiona između 25 i 33 posto, a isti su kapacitet najavili i Amsterdam, Bukurešt i Kopenhagen.

Sankt Peterburg je potvrdio kapacitet od 50 posto, s mogućnošću povećanja kapaciteta do kraja aprila, a Budimpešta namjerava ugostiti gledatelje s punim kapacitetom, uz pridržavanje strogih uvjeta za ulazak na stadion.

Baku je također, potvrdio kapacitet od 50 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.