NOVA PRAVILA

Sedorf zatražio kažnjavanje igrača za pokrivanje usta rukom

Ukazao na problem

Sedorf: Sport mora biti transparentan. AGENCIJE

Piše: A. Vatreš

14.4.2021

Igrače bi trebalo kažnjavati zbog pokrivanja usta rukom dok razgovaraju s protivnikom ili sudijom, rekao je bivši nizozemski nogometni reprezentativac Klarens Sedorf (Clarence Seedorf) sudjelujući na virtuelnoj raspravi Evropskog vijeća o rasizmu na sportskim priredbama.

Komentari bivšeg veznjaka Ajaksa, Real Madrida, Milana i Intera uslijedili su nakon nedavnog incidenta u utakmici Evropske lige između škotskog Rendžersa i praške Slavije.

Defanzivac Slavije Ondrej Kudela pokrio je usta kad je razgovarao s protivničkim veznjakom Glenom Kamarom, koji ga je kasnije optužio za rasistički komentar, što je češki igrač porekao.

UEFA je privremeno suspendirala Kudelu na jednu utakmicu otvorivši protiv njega disciplinski postupak zbog navodnog rasističkog zlostavljanja, a pod istragom je i Kamara zbog navodnog fizičkog napada nakon utakmice.

- Govorimo o sportu, on mora biti transparentan, pa zašto bih onda pokrivao usta ako trebam nešto reći svom protivniku - kazao je Sedorf.

- Ako razgovaram sa svojim trenerom ili saigračem i pokrijem usta, sve je u redu, ali kad se obratim sudiji ili protivniku, u bilo kojem sportu, ne smijete pokriti usta. Ako to učinite, mora postojati sankcija, jer bismo trebali izbjegavati takvo ponašanje - rekao je, prenosi Hina.

Bivši nizozemski reprezentativac je kazao kako je tokom karijere vidio situacije u kojima su igrači rukom prikrivali usta tokom svađa.

- Vidio sam stvari s igračima koji su govorili i prekrivali usta tokom utakmica. Bilo je rasističkih situacija i u posljednjih nekoliko sedmica ili mjeseci. Te se stvari mogu vrlo lako mogu otkloniti primjenom nekih pravila - dodao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.