UEFA

Defanzivcu Slavije Prag žestoka kazna zbog rasizma

Suspendiran na deset utakmica

Kudela vrijeđao Kamaru. AGENCIJE

A. Vatreš

14.4.2021

Defanzivac praške Slavije Ondrej Kudela (34) suspendiran je na 10 utakmica zbog rasističkog ispada za vrijeme utakmice protiv Rendžersa u osmini finala Evropske lige, dok je veznjak škotskog kluba Glen Kamara suspendiran na tri utakmice zbog napada na drugog igrača.

Nakon istrage koju je proveo UEFA-in etički i disciplinski inspektor, Kudela je kažnjen jer je za vrijeme utakmice rasistički vrijeđao Kamaru, dok je veznjak Rendžersa kažnjen jer je nakon utakmice fizički napao Kudelu u tunelu Ajbroksa.

- Suspendirani igrača praške Slavije Ondreja Kudela ne smije nastupiti na idućih 10 UEFA-inih klupskih i reprezentativnih utakmica zbog rasističkog ponašanja, što uključuje i privremenu suspenziju na jednu utakmicu koju je igrač odslužio tokom prve utakmice četvrtfinala Evropske lige protiv Arsenala - objavila je UEFA, prenosi Hina.

Kudela, dakle mora odraditi još devet utakmica suspenzije što znači da je izgubljen za predstojeće Evropsko prvenstvo. Čak i da Slavija stigne do finala Evropske lige, preostalo bi mu još pet utakmica kazne.

Kudela je priznao da se verbalno sukobio s tamnoputim veznjakom, ali je negirao optužbe za rasizam, a uz njega je stao i češki klub.

Slavijin defanzivac je do sada upisao osam nastupa za nacionalnu vrstu, a posljednju utakmicu je odigrao 30. marta u kvalifikacijama za SP 2022. protiv Velsa.

UEFA je kaznila i finskog veznjaka Kamaru i to s tri klupske evropske utakmice zbog napada na protivničkog igrača nakon utakmice.

Nakon što je prvi susret u Pragu završio 1:1, Slavija je u Glazgovu pobijedila s 0:2 plasiravši se u četvrtfinale Evropske lige u kojem je u prvom susretu u Londonu odigrala 1:1 protiv Arsenala.

Uzvrat je u četvrtak u Pragu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.