RASISTIČKI ISPAD

Kudeli prijeti još jedna kazna, možda i zatvor

Škotska policija pokrenula postupak protiv Čeha

Kudela: UEFA ga suspendirala na 10 utakmica. AGENCIJE

A. Vatreš

15.4.2021

Nakon što ga je Evropska nogometa federacija (UEFA) zbog rasizma suspendirala na 10 utakmica neigranja, defanzivcu praške Slavije Ondreju Kudeli (34) prijeti još jedna kazna, a možda i zatvor.

Naime, škotska policija je pokrenula postupak protiv Čeha zbog rasističkog ispada za vrijeme utakmice Rendžersa i Slavije u osmini finala Evropske lige. Ako bude proglašen krivim, Kudeli prijeti do šest mjeseci zatvora.

UEFA je suspendirala defanzivca praške Slavije na 10 utakmica jer je za vrijeme utakmice rasistički vrijeđao veznjaka škotskog kluba Glena Kamaru, dok je finski veznjak suspendiran na tri utakmice zbog napada na Kudelu u tunelu Ajbroks stadiona.

Kudela je priznao da je verbalno napao Kamaru, ali negirao je da su uvrede povezane s tamnom kožom finskog nogometaša.

- Policija vjeruje da ima dovoljno dokaza za kaznenu prijavu protiv Kudele zbog rasističkog ponašanja - rekao je Kamarin advokat Amer Anvar (Aamer Anwar), prenosi Hina.

Kudela je propustio prvu utakmicu četvrtfinala Evropske lige između Slavije i Arsenala, no mora odraditi još devet utakmica suspenzije što znači da je izgubljen za predstojeće Evropsko prvenstvo. Čak i da Slavija stigne do finala Evropske lige, preostalo bi mu još pet utakmica kazne.

Slavijin defanzivac je do sada upisao osam nastupa za nacionalnu vrstu, a posljednju utakmicu je odigrao 30. marta u kvalifikacijama za SP 2022. protiv Velsa.

Dok je Kudela rekao da ga je UEFA-ina kazna "zaprepastila", predsjednik Slavije Jaroslav Tvrdik poručio je kako će klub poštovati presudu izvinivši se Kamari zbog "situacije koja je očito prouzročila nevolju njemu i njegovim saigračima".

Zanimljivo, oglasio se i ured češkog predsjednika Miloša Zemana uputivši UEFA-i otvoreno pismo.

- Želim naglasiti da optužbe za rasizam nisu dokazane. Čak je i UEFA-in inspektor izjavio da nije siguran da je Kudela ikoga rasistički uvrijedio. Osudili ste čovjeka bez dokaza samo da biste ispunili očekivanja grupice aktivista i kluba koji nije bio sposoban pobijediti na terenu. U vašim rukama borba protiv rasizma pretvorila se u licemjerje, pozitivnu diskriminaciju i smiješno priklanjanje glupim trendovima - napisao je Vladimir Minar (Mynar), šef ureda češkog predsjednika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.