FK VELEŽ

Na današnji dan rođen je Enver Marić

Iako u mnogim papirima piše da je datum rođenja 25. april, sam Enver Marić je potvrdio da to nije tačan datum i da ne zna kako je do toga došlo, ali da nije pokušavao to ispraviti, podsjećaju iz FK Velež

Enver Marić. Arhiva

Piše: G. Šumar

16.4.2021

Enver Marić rođen je 16. aprila 1948. godine u Mostaru. 

- Iako u mnogim papirima piše da je datum rođenja 25. april, sam Enver Marić je potvrdio da to nije tačan datum i da ne zna kako je do toga došlo, ali da nije pokušavao to ispraviti, podsjećaju iz FK Velež.


Nije mogao dugo bez Neretve

Prve fudbalske korake Marić je napravio s Rođenim. Za prvi tim debitira u sezoni 1967/68, odnosno 19. juna 1968. godine na utakmici Velež – Partizan, koja je završila rezultatom 1:0. Za Rođene je branio sve do 1976. godine, kada prelazi u Šalke.

- Nije mogao dugo bez Neretve i svoje raje iz Mostara, pa se vratio u Velež nakon dvije sezone, te nastavio braniti sve do 1985. godine, kada je završio karijeru. Branio je na više od 600 utakmica za Rođene, od kojih 441 službenu utakmicu u okviru Prve lige Jugoslavije. Kao kapiten, 204 puta predvodio je igrače na terenu. Bio je član fenomenalne generacije Veleža koju je trenirao Sulejman Rebac i nadaleko poznatog BMW-a (Bajević, Marić, Vladić), ističu iz FK Velež.

Nažalost, Velež nikad nije postao prvak Jugoslavije čime bi bila krunisana karijera “Letećeg Mostarca” i cijele generacije koja je, prema mnogima, igrala najljepši fudbal u to vrijeme. Zato je kao kapiten Veleža podigao trofej Kupa Maršala Tita 1981. godine, a 1986. godine bio je sportski direktor kluba, kada su Rođeni ponovili uspjeh. Kada je bilo potrebno, vodio je Rođene i kao trener u sezoni 1987/88 i pred kraj sezone 1989/90.


Našem Mari želimo puno zdravlja i sreće

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 32 utakmice, bio je član reprezentacije svijeta, a za najboljeg igrača Jugoslavije proglašen je 1973. godine.

- Našem Mari želimo puno zdravlja i sreće. Sretan rođendan Mara, saopćeno je iz FK Velež.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.