BRITANSKI PREMIJER

Oštra osuda Borisa Džonsona zbog osnivanja Superlige

Pozvao klubove da odustanu od ideje

Džonson: Udarac u srce domaćeg nogometa. AGENCIJE

A. Vatreš

19.4.2021

Vijest o osnivanju nogometne Superlige u kojoj bi igrali najbolji i najbogatiji evropski klubovi izazvala je pravu buru u nogometnoj zajednici, a i šire.

I britanski premijer Boris Džonson (Johnson) osudio je klubove koji su osnovali Superligu, kazavši da je to vrlo štetno za nogomet. 

Ocijenio je da bi to bio udarac u srce domaćeg nogometa, te je pozvao engleske klubove da odustanu od Superlige, te da prije bilo kakvih koraka prema takvoj ligi moraju to obrazložiti svojim navijačima i široj nogometnoj zajednici. 

Džonson je napomenuo da će sportske institucije koje će se boriti protiv Superlige imati podršku britanske vlade, prenosi Hina.

Dogovor o osnivanju Superlige postignut je u nedjelju, a predsjednik Real Madrida Florentino Perez izabran je za čelnika te lige. Ligom bi upravljalo 15 osnivača (klubova), koji bi imali zajamčeno mjesto u Superligi. Još pet klubova bi se kvalificiralo za tu ligu temeljem rezultata u nacionalnim prvenstvima.

UEFA je oštro reagirala na vijest o pokretanju Superlige, te je u saradnji s engleskim, španskim i talijanskim nogometnim savezom uputila oštro priopćenje u kojima je zaprijetila drastičnim kaznama. 

UEFA je zaprijetila odmetnutim velikanima da će ih izbaciti iz domaćih i ostalih evropskih takmičenja ako pokrenu svoju ligu, a njihovim bi se igračima mogla uskratiti prilika da igraju za svoje reprezentacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.