FUDBAL

Uživo / Osnivanje Superlige: Nizozemac bez dlake na jeziku, Anjeli je običan lažov i prevarant

Osnivanje novog takmičenja izazvalo pravu lavinu

Anjeli: Ne mogu mu oprostiti. Twitter

N. Demirović

19.4.2021

23:13 - Mišel van Prag (Michael van Praag), kedašnji nizozemski sudija, a sada član UEFA Izvršnog dobora nije štedio Juventusovog predsjednika Andreu Anjelija (Agnelli), glavnog inicijatora evropske Superlige-

- Anjeli se pokazao kao običan lažov, prevarant i izdajnik. Ovaj treći pokušaj odcjepljenja je zaista prošao skandalozno - rekao je 73-godišnji Nizozemac. 

20:55 - Trener Liverpula Jirgen Klop (Jurgen Klopp) kaže da njega i igrače niko ništa nije pitao i da je o Superligi čuo nešto tek u nedjelju naveče dok se pripremao za težak meč sa Lidsom.


- Moja osjećanja se nisu promijenila. Moje mišljenje se nije promenilo (od kada je u prošlosti kritikovao sugestije o mogućem osnivanju Superlige). Ne mogu da kažem puno više jer nismo bili uključeni u proces – ni igrači, ni ja – nismo znali za sve ovo. Najvažniji dio fudbala su navijači i tim. Ništa ne bi smjelo da bude između njih. Čuo sam da su se pojavili transparenti, ali igrači nisu učinili ništa loše. Moramo svi da se držimo zajedno. Možemo pokazati da u ovim trenucima niko ne mora "hodati sam" (himna Liverpula) - rekao je Klop.

20:34 - Zbog čega je, dođavola, Juventus dio te lige kad su ga posljednjih godina iz Lige prvaka izbacivali Lion, Porto i Ajaks? Šta oni traže tu? A tek Totenhem i Arsenal. Pa oni trenutno nisu ni među 30 najboljih klubova u Evropi - poručio je Stale Solbaken, selektor Norveške.

20:26 - Organizovane navijačke grupe Mančester junajteda, Liverpula, Čelzija, Totenhema, Mančester sitija i Arsenala javno su se usprotivile osnivanju fudbalske Superlige.

- Ujedinjeni smo i radimo zajedno protiv odluka koje su donijeli klubovi. Bez obzira na ponašanje naših klubova, mi smo ujedinjeni u borbi protiv njih i borit ćemo se svih silama da zaustavimo ove planove. To uključuje i ujedinjeno nastupanje pred vlastima i fudbalskim strukturama. Uskoro ćemo objaviti i detaljnije saopćenje - stoji u poruci koju su objavili i potpisali navijači ovih šest klubova.

20:13 - Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) pozdravio je stajalište francuskih klubova da odbiju sudjelovanje u evropskom nogometnom projektu Superlige koji ugrožava načelo solidarnosti i sportskih zasluga.

19:51 - Prvi teniser svijeta Novak Đoković prokomentarisao je raskol u evropskom fudbalu. Iako nije previše upućen u dešavanja, Novak je govorio o tome i uporedio situaciju sa onom iz tenisa.

- Na prvi mah, to mi ne zvuči dobro. Ja volim da se zapravo otvori mogućnost da se više klubova takmiči na njajvišem nivou. Tako želim i u tenisu. To daje draž sportu, to privlači ljubitelje sporta da ga podržavaju, baš zato što omogućava iste prilike za veći broj takmičara ili klubova - rekao je Đoković.

19:32 - Mislim da Superliga neće riješiti finansijske probleme evropskih klubova, koji su nastali kao posljedica pandemije koronavirusa. Umjesto toga klubovi u Evropi trebali bi svi zajedno raditi na tome da osiguraju da nogomet u Evropi bude racionalniji. Da troškovi, posebice plaće igrača i naknade agenata, budu u skladu s prihodima - rekao je predsjednik Bajerna Karl Hajnc Rumenige (Karl-Heinz Rummenigge).

18:59 - Član Izvršnog odbora UEFA i predsjednik Fudbalskog saveza Danske Jesper Meler traži da se "pobunjenici" izbace iz Lige prvaka. Sastanak do kraja sedmice.

18:41 - Najmanje dva francuska kluba igrat će svake sezone u Superligi, tvrdi za "France-Presse" izvor blizak klubovima osnivačima novog takmičenja. Nije navedeno o kojim klubovima je riječ i na koji način će se birati.

18:32 - Dionice Mančester junajteda su po otvaranju njujorške burze skočile 9,3 posto.

Engleski klub već vrijedniji. Twitter


18:01 - Robert Prosinečki, bivši selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, govorio je o osnivanju Superlige od strane bogatih evropskih klubova.

- To sam predvidio prije deset godina. Jednostavno nogometni biznis se odvijao u takvom smjeru da su inače i tradicionalno jaki i veliki klubovi postajali još bogatijima. Jaki sponzori su baš to željeli, klubovi su plaćali igrače u stotinama miliona nečega, tako da je ta razlika rasla. Sada je došao neko ko je to sve okupio i ne pita za novac da bi se takva liga igrala, rekao je Prosinečki, te dodao:

- To je biznis. Tako je u SAD-u ustrojen sport. Zatvoreno takmičenje, ima svoju publiku, ima svoje pratitelje... Nažalost, ko smo to mi da zaustavimo trendove?! Koliko god mi bili protiv tih modela, recite mi ko od vas neće pogledati utakmicu Real - Liverpul. 

17:31 - Mjesto predsjednika Evropske klupske asocijacije (ECA) ostalo je u ponedjeljak upražnjeno nakon što je ostavku podnio Andrea Anjeli.

Sa Anjelijem je ECA napustio Juventus, ali i Mančester junajted, Milan i Inter. Kako prenose brojni mediji, uprkos želji velikog broja klubova Naser Al-Kalifi odbio je da postane novi predsjednik ECA.

Predsjednik Pari Sen Žermena potvrdio je svoju posvećenost ECA i želju da i ostane član borda i na taj način učestvuje u radu ovog udruženja kao predsjednik Pari Sen Žermena.

17:00 - Američka investicijka banka JP Morgan Chase & Co potvrdila je da će biti finansijski investitor novoosnovane evropske nogometne Superlige, javlja francuska novinska agencija AFP.

- Mogu potvrditi da ćemo finansirati novo takmičenje, ali zasad ne možemo pružiti objašnjenje - rekao je AFP-u glasnogovornik američkog bankarskog mogula. 

Prema mnogim izvještajima stranih medija klubovi će dobiti obećana sredstva kad Superliga stvarno prevlada sve prepreke na putu do početka takmičenja.

Prema pisanju The New York Timesa, projekt je vrijedan 3,5 milijarde eura i svaki od klubova osnivača dobit će 350 milijuna eura za ulazak u ligu. To je više nego četverostruko više nego što je osvajač Lige prvaka dobio 2020.

16:10 - Predsjednik hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker rekao je u ponedjeljak za španske novine "Marca" kako UEFA neće dopustiti osnivačima Superlige da kontroliraju nogomet u Evropi.

- Iz UEFA-e nećemo dopustiti urušavanje nogometne piramide temeljene na solidarnosti među klubovima i među 55 evropskih nogometnih saveza - izjavio je Šuker, član izvršnog odbora UEFA-a, evropske krovne nogometne organizacije, prenosi Hina.

- Dvanaest klubova ne može kontrolirati čitav evropski nogomet, a to kažem iz svog igračkog iskustva. I to kao bivši igrač dvaju od tih klubova, Real Madrida i Arsenala, a sada i kao osoba koja upravlja Savezom - dodao je.

15:44 - Portugalski igrači iz Mančester junajteda i Mančester sitija također su digli glas protiv Superlige. Bruno Fernandes i Žoao Konselo (Joao Cancelo) podijelili su na Instagramu objavu sunarodnjaka Daniela Podensa (Podence) uz komentar "Novac to ne može kupiti" i "Moj čovjek".


15:32 - Mesut Ozil (Oezil), sada igrač Fenerbahčea o novom takmičenju.

- Djeca odrastaju sanjajući o osvajanju Svjetskog prvenstva i Lige prvaka, a ne neke Superlige. Zadovoljstvo gledati velike utakmice i jeste zbog toga što se dešavaju samo nekoliko puta godišnje, a ne svake sedmice. Ovaj plan je stvarno teško razumjeti ako ste fudbalski navijač - napisao je na Twitteru.

15:01 - Tomas Tuhel (Thomas Tuchel), trener Čelzija.

- Nemam još mišljenje o Superligi. Samo mogu reći da imam povjerenja u Čelzi i ljude koji ga vode i siguran sam da bi za klub napravili najbolje. Nisam ja prava osoba za komentar.

14:45 - Predsjednik Uefe Aleksandar Čeferin rekao je da igrači iz klubova koji će se takmičiti u Superligi neće moći igrati na Evropskom i Svjetskom prvenstvu. To se odnosi i na ovogodišnji Euro koji počinje za manje od dva mjeseca.

Uz to, Čeferin je rekao da Čelzi, Real Madrid i Mančester siti, polufinalisti Lige prvaka koji su članovi Superlige neće biti izbačeni iz polufinala te će moći završiti ovosezonsku Ligu prvaka.

14:35 - Udruženje navijača Liverpula najavilo je micanje svih zastava i transparenata koji prekrivaju Kop na Enfieldu u vrijeme pandemije. Navijači su svoje rekvizite ostavili na tribinama u znak podrške klubu, ali će ih sad ukloniti.

Također, na ogradu stadiona obješeni su transparenti kojima se kritizira Liverpulovo učešće u osnivanju Superlige.

14:00 - PSG, Bajern i Borusija Dortmund odbili učešće u Superligi.

Sinoć je 12 bogatih evropskih klubova postiglo dogovor o osnivanju novog nogometnog takmičenja Superlige u kojoj bi sudjelovalo 20 klubova, izvijestio je Real Madrid i tako je pokrenuta prava lavina.

- Do osnivanja nove lige došlo je u trenutku kada je svjetska pandemija koronavirusa ubrzala nestabilnost sadašnjeg ekonomskog modela u evropskom nogometu. Tokom godina su klubovi osnivači ove lige imali za cilj popraviti kvalitetu i intenzitet postojećih evropskih takmičenja, a posebno stvoriti turnir na kojem bi se najbolji klubovi i igrači mogli češće međusobno takmičiti - navedeno je u priopćenju Real Madrida, kluba s rekordnih 13 naslova prvaka Evrope.

U tom novom takmičenju sudjelovali bi španski Real Madrid, Barcelona i Atletiko Madrid, zatim engleski Arsenal, Čelsi, Totenhem, Liverpul, Mančester siti i Mančester junajted, te talijanski Juventus, Milan i Inter. Oni su pozvali još tri neimenovana kluba da im se priključe u projektu kojim bi zatim upravljalo tih 15 osnivača. Još pet klubova bi se kvalificiralo za tu ligu temeljem rezultata u nacionalnim prvenstvima uoči te premijerne sezone, premda nije navedeno iz kojih bi država bili.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.