RAZLOZI

Engleski mediji o rastanku Murinja i Totenhema: Sve je krenulo po zlu kada je Levi vratio Bejla

Treći put u posljednjih pet i po godina, "Specijalni" je dobio otkaz

Bejl i Murinjo. Agencije

A. M.

19.4.2021

Trenerska zvijezda Žozea Murinja (Jose Mourinho) je počela blijediti u drugom mandatu u Čelziju, u Mančester junajtedu tek na momente poprimala stari sjaj, a čini se da je u Totenhemu ugašena.

Treći put u posljednjih pet i po godina, "Specijalni" je dobio otkaz, a engleski mediji su pokušali da "iskopaju" šta je razlog za takvu odluku "Pijevaca".

Portugalac je, navodno, izgubio kontrolu nad svlačionicom, što je dovelo i do slabijih rezultata, tj. svega dva boda na posljednja tri meča u Premijer ligi, a kao glavnog krivca za tenzije ostrvski mediji navode Gereta Bejla (Gareth Bale).

Velšanin se, navodno, vratio u Totenhem na izričito insistiranje predsjednika Danijela Levija (Daniel Levy), iako je Portugalac bio protiv toga.

Levi je izdvojio ogroman novac da ga posudi iz Reala i insistirao je da igra, a Murinjo nije bio oduševljen njegovim izdanjima.

Zbog problema sa fizičkom spremom, Bejl je u 2020. igrao samo na četiri utakmice Premijer lige. U januaru se pojavio zanimljiv snimak koji je brzo izbrisala klupska televizija, gdje Murinjo pita Velšanina: "Želiš li da ostaneš ovdje ili da se vratiš u Madrid i uopšte ne igraš fudbal?".

Dvije sedmice kasnije, Bejl je zamijenjen nakon sat igre protiv Brajtona, a "Specijalni" je nakon poraza (1:0) jasno "crtao" loše zalaganje Velšanina.

- U drugom poluvremenu, pogotovo u posljednjih 25-30 minuta, vidio sam tim sa drugačijom dušom, tim spreman da pruži sve od sebe, tim spreman da se kocka. Vidio sam momke koji se jako, jako trude do posljednje sekunde i odlazim sa pozitivnim osjećajem prema mojim momcima zbog onoga što su pokazali u posljednjih 30 minuta - rekao je Murinjo.

Nekadašnji igrač, a sada stručni konsultant na TV, Džejmi Rednap (Jamie Redknapp), protumačio je to kao direktan napad na Bejla.

- Rekao je bar šest puta "u posljednjih pola sata". Tada je Geret Bejl izašao i prilično je jasno da je aludirao na njega - napomenuo je tada Rednap.

Najveći sukob dogodio se u februaru, kada je menadžer izostavio velšku zvijezdu iz tima za utakmicu FA kupa sa Evertonom. Rekao je da se ne osjeća dobro, a Bejl je dan prije toga na Instagramu postavio fotografiju i napisao ispod nje "Dobar trening danas".

- Taj post je stvorio dosta problema, ali postoji kontradiktornost između njega i stvarnosti. Neko je pomislio da poslije toga dobar trening danas to znači da je on spreman, ali nije. To je sve - rekao je tada Murinjo.

Bejl je nakon toga počeo da igra kako zna, upisao šest golova i tri asistencije na devet mečeva, pa je nakon fenomenalnog izdanja protiv Barnlija (4:0), Murinjo rekao da je bio bolji nego ikad. Ali, ubrzo je ispao iz startne postave, nakon derbija sjevernog Londona sa Arsenalom, a u remiju protiv Evertona (2:2) je čitav meč presjedio na klupi.

Izgleda da je to bio kraj za Murinja...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.