SUPERLIGA

Peres: Real Madrid, Siti i Čelsi sigurno neće biti izbačeni iz Lige prvaka

UEFA je monopolista i treba da bude transparentnija, tvrdi predsjednik Superlige

Florentino Peres. Arhiva

G. Šumar

20.4.2021

Predsjednik Real Madrida i novoformirane Superlige Florentino Peres (Perez) govorio o sukobu 12 klubova osnivača nove evropske fudbalske elite i UEFA-e. Prvo se dotakao najave da bi tri kluba osnivača Superlige Real Madrid, Čelsi i Mančester siti koji učestvuju u polufinalu Lige prvaka mogli  biti izbačeni iz daljnjeg takmičenja, odnosno polufinala.


Želimo da sačuvamo fudbal

– Mogu vam sa 100 posto sigurnosti reći da Real Madrid, Mančester siti i Čelsi neće biti izbačeni. To nije moguće – rekao je Peres.

Također, istakao je da niko ne treba da brine da će igračima biti zabranjeno da igraju za reprezentacije, jer se to neće dogoditi. Ali, istakao je da saradnja sa UEFA nije završena.

– UEFA je monopolista i treba da bude transparentnija. Želimo da sačuvamo fudbal za narednih 20 godina, a vrijeme je ozbiljne opasnosti. Ako pobijediš u takmičenju dobiješ od UEFA 120, 130 miliona eura. Sa Superligom zarađivat ćemo mnogo više. Mi ćemo razgovarati sa UEFA, kao što smo istakli u saopštenju. Mi moramo da razgovaramo sa UEFA o pet slobodnih mjesta za Superligu. UEFA jeste radila na novom formatu Lige prvaka, ali iskreno za mene je nerazumljiv. Želimo da spašemo fudbal. Glavna atrakcija su utakmice velikih timova. Fudbal je poput piramide. Oni koji najviše zarađuju moći će da kupuju igrače za veće pare, a samim tim i oni drugi će više zarađivati. Ako veliki klubovi ne budu više zarađivali, manje će i oni drugi, istakao je Peres.




Ovo neće biti zatvorena liga

Na kraju je naglasio da razloga za glavni strah javnost a to je zatvorenost lige nema.

– Ovo neće biti zatvorena liga. Svako će imati šansu da popuni pet preostalih mjesta, zaključio je Peres.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.