FUDBAL SE MIJENJA

Balkanska liga kao posljedica tektonskih poremećaja u fudbalu?

Bogati odgovaraju tvrdnjom da oni jedini zarađuju i time hrane sve ostale, dok oni sami grcaju u dugovima

Utopija ili realnost?. Shutterstock

G. Š. /Mozzart

20.4.2021

Običan svijet je bijesan na bogate, smatra da samo žele više za sebe i da za druge ne mare. Bogati odgovaraju tvrdnjom da oni jedini zarađuju i time hrane sve ostale, dok oni sami grcaju u dugovima. Ko je u pravu?  Vjerovatno je da je istina negdje na sredini, ali činjenica je da fudbalski svijet podrhtava od dana kada je najavljeno osnivanje Superlige.


Žele promjenu jer bismo umrli u ovoj trenutnoj situaciji

Prvi čovjek madridskog Reala i predsjednik novoosnovanog takmičenja Florentino Peres (Perez) ne krije da je plan da liga krene već od avgusta. UEFA i svi nacionalni šampionati se oštro protive i prijete raznim sankcijama. Ali ako 12 najbogatijih klubova Evrope – minus Bajern i Pari Sen Žermen, istjeraju svoje, kako će se ostali prilagoditi?

Peres u intervjuu za "Čiringito" kaže:

- Fudbal se mijenja, navike navijača se mijenjaju i klubovi i takmičenja moraju da se mijenjaju. Čak i kod nas na Balkanu. Pa kad priča o tome što bi Superliga imala 15 sigurnih učesnika, dok bi se samo njih pet mijenjalo, neuvjerljivo uvjeravaju javnost da bi i tih pet imalo šansu da osvoji pehar. I tu dobacuje i do našeg regiona.

- Zašto je oni (nestalni učesnici, op-a) ne bi osvojili? Mogu da se bore da zauzmu jedno od tih mjesta. Nešto bi moglo da slijedi iza ovoga, da se napravili druga liga ili nešto slično. UEFA mora da razumije da se fudbal promijenio u Evropi i da postoje oni koji žele drugačije takmičenje. Čujem da Skandinavci kažu da žele da naprave ligu, Balkanci, zemlje Beneluksa... Žele promjenu jer bismo umrli u ovoj trenutnoj situaciji, rekao je Perez.

I šta god ko mislio, ovdje je donekle upravu. Većina klubova, čak i kod nas u regionu, načelno jeste za osnivanje regionalnih takmičenja, uz podršku UEFA-e naravno, samo što to ne smiju javno da kažu. Digao bi se kvalitet, konačno bi počelo da se zarađuje od TV prava, kojih će, ako se Superliga i osnuje, biti manje za nacionalne šampionate. Regionalna takmičenja mogla bi da budu spas. I kroz njih bi Crvena zvezda, Partizan, Dinamo; Sarajevo ili ko već, možda mogli toliko da narastu da se približe nekom Betisu, Laciju ili Vest Hemu, koji će ostati u UEFA Ligi prvaka, ako se osnuje Superliga?


Rizikovali bismo da baš dobro zaostanemo

Ako se osnuje. I ako navijači dozvole regionalnu ligu. Historija nas uči da neće. Ili bar neće kad je u pitanju bivša Jugoslavija, iako bi ona bila jedina zanimljiva, jer niko ne bi gledao vječite protiv Levskog ili Kluža. A opet, ako Superlige krene, pa krenu i ti Skandinavci i zemlje Beneluksa... Rizikovali bismo da baš dobro zaostanemo.

Sa druge strane, ako nas je cijela ova frka sa Superligom, prethodno i koronom, nečemu i naučila onda je to baš ova lekcija o značaju pravih navijača. Ne potrošača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.