KONGRES UEFA

Čeferin oštar prema osnivačima Superlige: Pogriješili ste, pohlepni ste

Šačica klupskih gazda želi da profitira iz ove situacije

Aleksandar Čeferin. Arhiva

G. Šumar

20.4.2021

Otvoreni rat, bez pardona. UEFA je dobila podršku navijača i medija i oštro krenula ka osnivačima Superlige. Predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin im je na današnjem Kongresu jasno poručio: 


Još imate šanse da se predomislite

- Pogrešili ste, pohlepni ste. Još imate šanse da se predomislite. Ako to ne učinite – izgubit ćete. Jer, fudbal je izrastao u najvažniju sporednu stvar na svijetu, baš zato što je sve vrijeme insistirao na sportskom rezultatu.

Predsjednik UEFA-e pokušao je sve plastično objasni odmetnicima.

- Gdje je bio Mančester junajted u deceniji prije no što je ser Aleks Ferguson stupio na scenu. Sjećate li se? Gdje je bio Juventus prije 15 godina? Koliko znam u Seriji B. Da su klubovi koji su dominirali evropskim fudbalom prije 30 ili 40 godina odlučili da prave Superligu, kako bi ona izgledala? Bili bi tu Notingem Forest, Aston Vila, Hamburg, Steaua, Porto, PSV i Crvena zvezda. To je bila evropska krema tada. To bi bila Superliga. Ali fudbal se mijenja. A neki to ne razumiju. Vide samo promjene na bankovnim računima, rekao je Čeferin.

Ističe da ne mora tako i da ostane. I ne bi tako ni bilo da UEFA nije branila ideju koju i dalje brani.

- Ti klubovi koji misle da su sada nedodirljivi bi trebalo da se sjete odakle su došli. Trebalo bi da shvate da ako su evropski giganti danas to je dijelom i zbog UEFA-e koja više od 60 godina brani ideju da se takmičenje zasniva samo na sportskim rezultatima. Bez UEFA-e ko zna gdje bi bili?

Zbog toga je Čeferin osuo oštru "paljbu" po Realu, Barceloni, Atletiku, Juventusu, Interu, Milanu, Mančester Sitiju, Mančester junajtedu, Liverpulu, Arsenalu, Čelsiju i Totenhemu...

- Šačica klupskih gazda želi da profitira iz ove situacije. Pokušavaju da privatizuju fudbal. Jedno od posljednjih kolektivnih vlasništva u društvu. Spremni smo. Očekivali smo ih. Nismo znali kad će, ali nisu nas iznenadili. Razvili smo našu viziju na kojoj radimo već više od dvije godine i za koju imamo podršku većine klubova, računajući i gigante, koji poštuju fudbal, naveo je Čeferin prije nego što se lično zahvalio predstavnicima Pari Sen Žermena, Bajerna, lionskog Olimpika i Sevilje, koji se nisu upecali na poziv 12 odbjeglih.


Model zasnovan na raznolikosti

Odbjeglih, jer su dugovi narasli toliko da ne mogu više da ih servisiraju, pa žele da u fudbalu primjene NBA model u kojem dugova nema, nema ni ispadanja.

- Neki misle da, kako bismo uspjeli, moramo da kopiramo drugi model, ali postoji razlog zbog kojeg je evropski fudbal najpopularniji. Baš taj što zasnovan na jasnom modelu koji je odolio zubu vremena. i. Raznolikost je ono što evropsko društvo čini jedinstvenim. Isto važi za fudbal. UEFA-inim takmičenjima su potrebni Atalanta, Seltik, Rendžers, Dinamo Zagreb i Galatasaraj. Potrebni su nam ti klubovi. Ljudi moraju da znaju da je sve moguće. Da svako ima šansu. Moramo da održimo san živim, zaključio je Čeferin.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.