ENGLESKA

Uživo / Drama zbog Superlige: Svi engleski klubovi napustili novo takmičenje, podrška Pikea iz Barcelone

Samo 48 sati od osnivanja krenuo raspad

Navijači Liverpula. Agencije

N. Demirović

20.4.2021

00:30 - Nogomet pripada navijačima. Danas više nego ikada, napisao je Džerard Pike (Gerard Pique), kapiten Barcelone, nakon vijesti iz Engleske.

00:00 - Gotovo je svi Englezi istupili su iz Superlige. Nakon Sitija isti potez su povukli Arsenal, Totenhem, Mančester junajted i Liverpool. Zvanično se nije oglasio samo Čelzi, ali čeka se svaki trenutak.


23:50 - "Mundo Deportivo" prenio je da svih šest engleskih klubova napušta Superligu. Navodno im je UEFA ponudila finansijsku naknadu.

23:25 - Oglasio se Fudbalski savez Engleske i zahvalio se navijačima za njihov ogroman doprinos.

23:08 - Proizvođač luksuznih satova Tribus objavio je da raskida sponzorski ugovor s Liverpulom zbog ulaska u Superligu.

22:50 - Ofanzivac Mančester sitija Rahim Sterlig (Raheem) kratkom porukom na Twitteru pozdravio se sa Superligom.

22:46 - Prema izvještajima nekih španskih medija, osnivači Superlige su održali sastanak. Barcelona i Atletiko navodno ostaju u projektu.

22:41 - Nakon što je Mančester siti objavio da se povlači iz Superlige, oglasio se UEFA-in predsjednik Aleksander Čeferin.

- Presretan sam što se Siti vraća u našu nogometnu porodicu. Pokazali su mudrost i inteligenciju i poslušali su glas svojih navijača koji su sačuvali sve ono što nogomet predstavlja. Kao što sam rekao na UEFA kongresu, treba imati hrabrosti priznati pogrešku, a ja nikad nisam sumnjao da je Siti to sposoban. Taj klub daje našem sportu veliku vrijednost i presretan sam što ćemo nastaviti saradnju - rekao je Slovenac.

22:34 - Mančester siti prvi zvanično objavio da je pokrenuo proceduru izlaska iz Superlige.

22:31 - Florentino Peres (Perez), prvi čovjek Reala i glavna perjanica Superlige je večeras za "L'Equipe" rekao da nema odustajanja.

- Jesam li zabrinut zašto klubovi izlaze? Ne, nisam. Situacija jeste ozbiljna, ali smo se večeras svi složili da ćemo projekat izgurati do kraja i pronaći rješenje. - rekao je Perez.

22:28 - Oglasio se i britanski premijer Boris Džonson (Johnson).

- Odluka Čelzija i Sitija, ako je zaista takva, je apsolutno ispravna i ja im na tome čestitam. Nadam se da će i ostali klubovi Superlige krenuti njihovim putem - napisao je na Twitteru.

22:09 - Liverpulov kapiten Džordan Henderson (Jordan) stao je na stranu navijača objavom na Instagramu, a istu objavu podijelila je većina njegovih saigrača.

- Ne sviđa nam se i ne želimo da do Superlige dođe. To je stav svih nas. Naša posvećenost ovom klubu i njegovim navijačima je bezrezervna. You'll never walk alone - napisao je Henderson.

22:02 - Džejmi Karager (Jamie Carragher), nekadašnji defanzivac Liverpula, na svom Twitter profilu "sahranio" je Superligu.


22:01 - Arsen Venger (Arsene Wenger), bivši dugogodišnji menadžer Arsenala, za "BEIN sport" je rekao da nije iznenađen.

- Nisam iznenađen što ovo nije potrajalo. Od starta ne vjerujem u priču o osnivanju Superlige koja ignorira temeljne sportske vrijednosti. A kada to ignorirate, ubijate domaće lige. To navijači nikada neće prihvatiti - rekao je.

21:50 - Oglasio se i nekadašnji golman reprezentacije BiH Asmir Begović. 

21:47 - Italijanski mediji prenijeli su vijest da će prvi čovjek Juventusa Andrea Anjeli podnijeti ostavku. Juventus je to demantovao, ali su italijanski mediji ubijeđeni da će se Anjeli do kraja dana povući.

21:40 - Superligaši su sazvali krizni sastanak. O budućnosti projekta raspravljat će sutra u 11:30 sati.

21:35 - Od Superlige će kako stvari stoje odustati i Liverpul čiji su navijači bili među najglasnijim nakon prvih ideja o formiranju novog takmičenja. Zvanično istupanje sa cijelom dokumentacijom očekuje se u narednim satima. Kao i kod Čelzija i u Liverpulu su navijači odigrali veliku ulogu.

21:32 - Preostali čelnici Superlige sazvali hitan sastanak. Navodno se vrši pritisak na Florentina Pereza da i on povuče svoju odluku, ali za sada nema njegovog oglašavanja.

21:26 - Španski mediji demantuju da je Atletiko Madrid odustao od Superlige.

21:23 - Prema informacijama koje su stigle iz Katalonije, Barcelona nije siguran učesnik Superlige. Mogu postati ako to izglasaju članovi kluba navijača.

21:20 - Luka Modrić, igrač Reala lajkao objavu Dejvida Bekama (David Beckham) kojim Englez kritizira osnivanje Superlige.

20:11 - Ed Vudvord (Woodward), izvršni dopredsjednik Mančester junajteda i prvi operativac kluba, podnio je ostavku. Podsjetimo, Vudvord je bio jedno od glavnih lica Superlige, zbog čega je ušao u konflikt s UEFA-om. 

Navijači su se okupili u Londonu i stižu vijesti kako je Čelzi odustao od Superlige. Potom su slične vijesti došle i za Mančester siti.

Superliga očigledno nije gotova stvar. Vrlo lako je moguća lančana reakcija.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.