KONGRES UEFA

Vico Zeljković za "Avaz": Dobili smo podršku za naše projekte

Kongres UEFA-e jednoglasno odbacio Superligu

Zeljković i Infantino. NSBiH

Piše: G. Šumar

21.4.2021

Tokom boravka u Montreu, gdje je održan 45. kongres UEFA-e, predsjednik NSBiH Vico Zeljković, između ostalog, obavio je razgovor i s prvim ljudima UEFA-e i FIFA-e Aleksanderom Čeferinom i Đanijem Infantinom (Gianni).

- Iza nas su jako naporni dani i sigurno turbulentni za svjetski fudbal. Ali, ono što je bitno za fudbal u Bosni i Hercegovini, prije svega, jeste da smo imali izuzetno jake i bitne sastanke s predsjednicima UEFA-e i FIFA-e na kojima smo dobili podršku za projekte koje smo najavili kada smo krenuli u ovu misiju - rekao je Zeljković za „Dnevni avaz“.

Prilikom preuzimanja funkcije predsjednika NSBiH, podsjetimo, Zeljković je istakao da će akcent rada biti na infrastrukturi te je najavio ,između ostalog, i 12 premijerligaških terena s hibridnom travom, ali i uvođenje VAR tehnologije.

- Sigurno je da nas očekuje dosta dobrih stvari, što se tiče fudbala u BiH, počev već od ljeta kada ćemo početi s određenim projektima. To ćemo sve decidno dogovoriti na našim izvršnim odborima te krenuti u realizaciju zadataka, otkrio je predsjednik NSBiH i najavio da ćemo o svim detaljima razgovarati uskoro.

- U svakom slučaju, s Kongresa UEFA-e nosim pozitivne vijesti za bh. fudbal.

Nakon jako turbulentnih dana u svijetu fudbala svih 55 nacionalnih asocijacija je jednoglasno odbacilo Superligu.

- Stav je jedinstven. I predsjednik FIFA-e je decidno odbacio Superligu, sa željom da se očuva jedinstvo fudbala, kao i do sada - zaključio je Zeljković

VAR tehnologija

- VAR je izazov prema kojem je sve usmjereno. I u ovom segmentu imat ćemo punu podršku FIFA-e... To je kompleksan posao i mi smo odlučni da ga sprovedemo do kraja kako bismo unaprijedili suđenje i sveli sudijske greške na minimum. U realizaciju ovog obimnog projekta krenut ćemo već ovog ljeta, a očekujemo da od sezone 2022/23 NSBiH bude spreman za uvođenje VAR sistema - rekao je Zeljković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.