JEDNOSTRANA ODLUKA

Bilbao neće biti domaćin EURO-a

Prestrogi sanitarni uvjeti natjerali su UEFA-u da ovaj španski grad izbriše s popisa domaćina

Stadion San Mames. AGENCIJE

A. Vatreš

22.4.2021

Na stadionu San Mames u Bilbau neće biti utakmica EURO 2020, objavili su baskijski organizatori u srijedu navečer, a odluku Evropske nogometne federacije (UEFA) o oduzimanju domaćinstva proglasili su "jednostranom".

Bilbao je bio jedan od 12 gradova koje je UEFA odabrala za domaćine utakmica Evropskog prvenstva koje se trebalo održati 2020. ali je zbog pandemije pomaknuto na ovo ljeto.

Međutim, prestrogi sanitarni uvjeti koje je baskijski grad nametnuo, natjerali su UEFA-u da ovaj španski grad izbriše s popisa domaćina, prenosi Hina.



Nemogući uvjeti

Prije nekoliko dana mediji su objavili kako je regionalna baskijska vlada sastavila popis "nemogućih uvjeta" za povratak gledatelja na tribine stadiona. Na listi se nalazi sedam uvjeta, među kojima se ističu dva - onaj o 60 posto vakcinisane populacije protiv koronavirusa u Baskiji i ostatku Španije do 14. juna te onaj da pacijenti koji razviju teži oblik bolesti Covid-19 ne zauzimaju više od dva posto kapaciteta u bolničkim jedinicama za intenzivno liječenje.

UEFA je od svakog od 12 gradova domaćina EP-a zatražila planove za povratak navijača na stadione do početka aprila. Amsterdam, Baku, Bukurešt, Budimpešta, Kopenhagen, Rim, Glazgov, London i Sankt Peterburg su potvrdili kako će dozvoliti povratak dijela navijača na tribine, dok Bilbao, Dablin i Minhen nisu.

Krovna nogometna organizacija "Starog kontinenta" je na nedavnom Kongresu objavila kako će odluku o ova tri grada obznaniti u petak 23. aprila. No, Bilbao ih je pretekao.


Pisani odgovor

- Baskijske institucije potpisale su ugovor s UEFA-om 2014. godine i do danas smo ga ispunili 100%, što su nebrojeno puta prepoznali i sami UEFA-ini menadžeri. A mi smo bili spremni izvršiti sve potrebno za proslavu EURO 2020 na stadionu San Mames u junu. UEFA je odlučila 2020. godine suspendirati i odgoditi EP za ovu godinu, iz zdravstvenih razloga, s obzirom na to da smo uronjeni u globalnu pandemijsku situaciju uzrokovanu COVID19. Ista ili slična javnozdravstvena situacija u kojoj se nalazimo u ovom trenutku. To je bio jedan od uvjeta za koje smo smatrali da se moraju uzeti u obzir prilikom obilježavanja događaja u gradu koji mogu prouzročiti gužvu ili mogućnosti zaraze. Stoga jasno kažemo da smo u svakom trenutku postupali ozbiljno i odgovorno - dodali su španski organizatori.

Organizatori (grad Bilbao, baskijska regionalna vlada i druge lokalne vlasti) su zatražili od UEFA-e pisani odgovor na pitanje koje tačke ugovora nisu poštovali, a najavili su i pokretanje pravnog postupka tražeći naknadu nastalih troškova (1,2 miliona eura prema salošenuza javnost) i štete uzrokovane ovom odlukom.

- Bilbao neće biti domaćin EURO 2020, ali neka bude jasno da nismo prihvatili niti ćemo prihvatiti prijetnje, pritužbe ili omalovažavanja i još manje, preskočiti pravila koja u ovom trenutku uređuju mjere za spriječavanje zdravlja naših građana.

Na stadionu San Mames trebale su se igrati tri utakmice gupe E (Španija - Švedska, Španija - Poljska, Španija - Slovačka), te jedan susret osmine finala.

Još uvijek nije jasno koji će grad zamijeniti Bilbao. Nađađalo se kako bi to mogla biti Sevilja ili London.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.